Jakšić: Nema ucena ni beneficija koje bi me navele da idem na izbore sa Srpskom listom 1Marko Jakšić

Bivši član Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Marko Jakšić izjavio je da ne vidi ni jedan racionalan razloga za zajednički izlazak na izbore sa Srpskom listom, te istakao da ne postoji nikakva uceni ni beneficija koja bi ga na to naterala.

„Posle svega što se desilo Oliveru (Ivanoviću), nakon svih saopštenja i gadosti koje su o nama izgovorene posle njegovog ubistva, ucene kako pre tako i posle poslednjih lokalnih izbora koje su nam priređivali članovi i perjanice te državne liste monolitnog jedinstva, kao i najviši predstavnici vlasti u Srbiji, bilo bi bolesno… hajde da budem malo blaži… bilo bi u najmanju ruku nenormalno biti u bilo kakvoj vezi sa Srpskom listom“, rekao je Jakšić.

On je za nedeljnik „Vreme“ istakao da ne postoji ucena ili beneficija koja bi uticala na drugačiju odluku jer, kako je istakao, „tu bruku nikada ne bi oprali ni Ibar ni Sava ni Dunav“.

On je rekao da je Građanska inicijativa SDP neformalnija organizacija od stranke i da jednu formalnu ulogu imaju odbornici, posebno u situaciji gde nikada nije izabran novi predsednik inicijative posle ubistva Olivera Ivanovića, i da je samo jedan od tri odbornika pristao da bude na listi.

„Od njih troje koliko ih ima u Skupštini opštine Severna Mitrovica samo je Ksenija Božović prihvatila da bude kandidat drugog registrovanog političkog subjekta Srpske liste. I dalje ne vidim racionalan razlog za takvu odluku, posebno zato što smo na poslednjem sastanku svih kandidata za odbornike, što je ujedno bilo i telo za neka ranija odlučivanja, jednoglasno bili protiv ponude da predstavnici SDP budu na Srpskoj listi koja je navodno došla od Marka Đurića“, rekao je Jakšić.

On je kazao da su dvojica odbornika koji su odbili da budu na toj listi najavili razgovore unutar inicijative i da sam njihov čin „budi nadu da politička zaostavština Olivera ivanovića nije izgubljena i poslednjim potezom i preletanjem nekih od njegovih najbližih saboraca obezvređena do besmisla“.

Jakšić je naveo da je je stvaranje jedinstvene liste u stvari pokušaj da se uguši i poslednje mesto različitosti i drugačijeg politčkog delovanja koje je preostalo posle smrti Olivera Ivanovića.

On je naveo da otkad se Srpska lista pojavila na politčkoj sceni među Srbima na Kosovu u Kosovskoj Mitrovici su ubijena oba dosadašnja opoziciona kandidata za gradonačelnika Oliver Ivanović i Dimitrije Janićijević zbog čega na vanrednim izborima za gradonačelnika u maju ove godine nije bilo nijednog srpskog protivkandidata predstavniku te liste.

„Iako su oni ti koji su bili deo (Ramuš) Haradinajeve vlade i blisko sa njim i sve vreme sarađivali, to im nije smetalo da svakog drugog ko se usudi da kaže nešto ili kritikuje neki njihov potez ili potez vlasti u Srbiji, odmah etiketiraju i nazovu Haradinajevim Srbima“, naveo je Jakšić.

Marko Jakšić bio je odbornik GI SDP u Skupštini Severne Mitrovice, ali je podneo ostavku pošto je organizovao proteste „Jedan od pet miliona“ u tom mestu i time želeo da pokaže da iza njega ne stoji ni jedna politička opcija, već da je to stvarno čin građanskog aktivizma. Inicijativu je napustio pošto je odlučeno da SDP bude na izbornoj listi Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari