Srbija ne može sama da odlučuje u globalizovanom svetu u kojem su interesi velikih sila veoma konfrontirani, posebno što imamo pritiske sa svih strana, izjavio je FoNetu novinar Boško Jakšić, komentarišući izjavu predsednika Srbije da Srbija mora da bude samostalna i da samostalno odlučuje.

On smatra da je u četvorouglu Vašington – Brisel – Moskva – Peking to moguće ako diplomatija Srbije uspe da obezbedi harmonične odnose na tom prostoru, ali se plaši da je to jako teško i da diplomatija Srbije nije dorasla izazovima sa kojima je suočena.

Jakšić je u serijalu razgovora Agreman ukazao i da je Vašingtonskim sporazumom Srbija „u miraz“ dobila „sve protivnike Trampove administracije“ – i EU i Rusiju i Kinu.

„Umesto harmonije, mi često zapadamo u konfrontaciju. Da li je uzrok Vašington, kao sada, Moskva, Peking ili EU, kao što se ranije događalo, sve su to dokazi da je jako teško plivati po tom četvorougaonom prostoru i ponajmanje je moguće da Srbija samostalno odlučuje o svemu“, precizirao je Jakšić.

Osvrćući se na Vašingtonski sporazum, njemu se čini da je tu najveći dobitnik predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je dobio godinu dana „poštede“ da ne mora da se suoči sa „trenutkom istine – a to je priznavanje Kosova“.

Koliko god se mi uljuljukivali, i EU i Vašington smatraju da bez „međusobnog priznavanja države Srbije i države Kosovo, nema rešenja problema“, predočio je Jakšić.

On je dodao da su SAD poštedu od godinu dana naplatile time što se Srbija svrstava u tri zemlje koje će imati ambasadu u Jerusalimu i primetio da se „Srbija gotovo raduje što je Izrael priznao nezavisno Kosovo“.

Srbija je u apsurdnoj situaciju koju su nametnule SAD, konstatovao je Jakšić i poručio da Srbija ne bi trebalo otvoreno da se stavlja na stranu nije jednog od kandidata na američkim predsedničkim izborima, mada je rukovodstvo u Beogradu gotovo aklamacijom podržalo Trampa.

„Šta će biti ukoliko Tramp ne pobedi, za šta postoji realna mogućnost, nego dođe Džo Bajden. Da li Srbija ima rezervni plan za slučaj da dođe Bajden“, upitao je Jakšić i naglasio da pametna diplomatija ne bi tako na sve načine odbacivala Bajdena, već bi otvarala prostore i pokazala da je spremna da sarađuje.

On je ukazao da je aktuelni predsednik SAD Donald Tramp prvi bio otvoren da čuje stavove Srbije, ali da je sukobio Srbiju sa silama bez kojih je teško rešiti kosovsko pitanje, dok je kod Bajdena iz perspektive Beograda otežavajuća okolnost njegova naklonost Prištini, ali bi „nas on skinuo sa raspeća sukoba sa EU“.

„Uopšte ništa tu nije crno belo, kao što srpska diplomatija i zvanična politika prikazuju i pitam se, ukoliko Bajden pobedi, šta ćemo mi onda govoriti ovom narodu ovde“, rekao je Jakšić.

On je primetio da je došlo do zahlađenja odnosa sa Rusijom i Kinom i da Moskva sigurno nije zadovoljna što je Beograd prihvatio da neće nabavljati naoružanje, ali je predvideo da će se vlast u Srbiji verovatno truditi da popravi odnose i da će prilika za to biti kada dođe šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Kinezi su svoj mentalitet utkali u svoju politiku i diplomatiju. Oni se uopšte nisu izjašnjavali oko zahteva koji se jasno odnose na Huavej, što ostavlja ožiljak na odnose sa Pekingom“, rekao je Jakšić.

Upitan da li je Srbija i dalje na evropskom putu, on je istakao da je Srbija deklarativno na putu ka EU, ali da svi pokazatelji govore da se udaljava od Unije, pre svega u reformama koje bi trebalo da naprave državu koja sledi evropske vrednosti, ali za to ne vidi Beograd kao isključivog krivca.

Kako je objasnio, ni EU ne insistira mnogo na reformama da bi se napravila pravna država, jer je „vrlo sebično zainteresovana za neku vrstu rešenja kosovskog pitanja“.

„A Kosovo je alfa i omega naše unutrašnje, a još više spoljne politike“, zaključio je Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari