Jandroković: Važno nam je da se ostvari Sporazum o zaštiti manjina 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Hrvatska je zainteresovana da se proces proširenja EU nastavi i da Srbija ide evropskim putem. Hrvatska spremna da na tom putu pomogne“, rekao je predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon susreta sa Majom Gojković , na čiji poziv je i posetio srpski parlament.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Majom Gojković u Skupštini Srbije kazao da je na sastanku bilo reči o zaštiti srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Poručio je da će odnose dve zemlje graditi oni koji su zainteresovani za bolju budućnost obe manjine, a ne oni koji daju izjave sa negativnim konotacijama i u odnosu na prošla vremena.

„Važno nam je da se ostvari Sporazum o zaštiti manjina, zagarantovano učešće hrvatske manjine u telima vlasti u Srbiji. Nadamo se da će u budućnosti hrvatska nacionalna manjina imati jednog zastupnika u skupštini i da će biti zastupljeni i u drugim telima“, rekao je predsednik Sabora i dodao da ako bude dobre volje, uspešno će biti rešeno  i to pitanje. Ocenio je da živimo u vremenu punom izazova i da je zbog toga važno da se razgovara o svemu, pa i o otvorenim pitanjima iz prošlosti koja i dalje postoje, jer se  do rešenja može doći samo razgovorima.

„To je glavni motiv zašto sam ovde uprkos onima koji kritikuju. Velika je odgovornost na političarima koji vode obe zemlje i vrlo je bitno razgovarati i rešavati otvorena pitanja“, rekao je Jandroković, izražavajući zadovoljstvo  pozitivnim pomacima u, kao što je otvaranje hrvatskog lektorata na novosadskom univerzitetu i obnovi kuće Bana Jelačića.

Maja Gojković je ocenila da je poseta Jandrokovića srpskom parlamentu istorijska, jer do sada nije bilo razmene poseta visokih zvaničnika parlamenata dve zemlje. Ona  je rekla da saradnjom žele da se unaprede odnosi i podstakne njihov razvoj i na drugim nivoima vlasti, kao što se desilo sa posetom u februaru kada je predsednik Srbije posetio Hrvatsku na poziv Kolinde Grabar Kitarović.

„To je dalo poseban signal prijateljstva da predsednik Sabora u veoma kratkom roku prihvati poziv i dođe do realizacije posete.Uslediće i razmene poseta na nivou radnih tela parlamenata, pre svega Odbora za evropske poslove srpskom parlamentu kao i poseta odborničke grupe prijateljstva srpskog parlamenta hrvatskom. Želja je da i ova poseta kao što je bila ona na predsedničkom nivou bude podsticaj za rad naših međudržavnih komisija i predstavnika izvršne vlasti da vredno rade na rešavanju otvorenih pitanja kojih ima i tu smo da sve te potencijalne problem rešavamo i rešimo“, rekla je Gojkovićeva i dodala da Srbija ima podršku  Hrvatske  u procesu evrointegracija .

U četvrtak, drugog dana posete predviđeni su susreti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari