Janjić: Članstvu u EU možemo da se nadamo najranije 2030. godine 1Foto: Fonet

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji neće nikog uzdrmati, jer članstvu u Uniji možemo da se nadamo najranije 2030. godine, tvrdi predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić…

…a novinarka Vremena Zora Drčelić veruje da se odnos EU prema nama neće promeniti, jer imamo agendu koju moramo da završimo da bismo mogli da razmišljamo o ulasku u EU.

Po njoj, jačanje desnice u Evropskom parlamentu nije nešto čemu bi Srbija trebalo da se raduje, jer će Unija, ukoliko desnica bude odlučivala, još više da se zatvori za nove članice.

Osvrćući se na dvodnevni govor predsednika Srbije u parlamentu, ona je ocenila da je u pitanju bila predstava za unutrašnju političku upotrebu i glasačko telo Srpske napredne stranke.

„Mi u principu i dalje ne znamo koji je to njegov plan, koji je odbijen ili nije odbijen, gde je odbijen, kako je odbijen, s kim je on razgovarao, o kom on kompromisu priča kada govori da imamo ili taj kompromis na stolu, ili rat“, objašnjava Drčelić u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

Sve to, kako kaže, bilo bi razumljivo da 2012. godine isti taj Aleksandar Vučić, zajedno s Tomislavom Nikolićem, nije dobio izbore, između ostalog, i na priči da će poništiti sve sporazume koje je dotadašnja vlast napravila s Prištinom.

Hapšenja na severu Kosova i nemir koji je to izazvalo, Drčelić vidi kao nešto što ide u korist, i zvaničnom Beogradu, i zvaničnoj Prištini.

Kako je objasnila, „Priština tako pokazuje da upravlja celom teritorijom Kosova, što je i na neki način potpisano, što je potpuno razumljivo“.

S druge strane, Beogradu odgovara „što se to događa baš u trenutku kada Vučić izgovara rečenicu da ćemo imati ili sporazum, kompromis, ili rat“, ocenila je Drčelić.

Ona se još pita i zašto je Vučićevo izlaganje u Skupštini bilo zakazno baš za 27. maj, koji je on sam, 10 dana ranije, na RTS najavio kao datum mogućeg hapšenja policajaca.

Janjić je, s druge strane, u izjavi FoNetu konstatovao da je predsednik Srbije dobro prošao pred poslanicima.

Kako je ilustrovao, niko ga ništa nije pitao, ni za novac kojeg više nema, ni za to što Srbi na Kosovu ne plaćaju struju, ni za činjenicu da to košta 150 miliona, ni za dugove Srbije u domenu telekomunikacija, penzionom i ostalim fondovima.

„U suštini, on je uspeo da i taj izveštaj, i celu stvar suzi na istorijat, bezbednosne elemente i na politiku Vlade, a ne na dijalog. Tu nema reči o dijalogu“, ukazao je Janjić u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza. Dok se debatuje o Kosovu i ulasku u EU, upozorio je Janjić, Srbiji preti opasnost da izgubi energetski sektor i da joj se istovremeno zatvori krug vojne izolacije i mogućnost ulaska u NATO.

Kako je napomenuo, o tome, takkođe, nije bilo reči, ni u Vučićevom izveštaju, ni u Skupštini. Janjić predviđa da će „kosovska priča“ biti završena do februara iduće godine, pravno obavezujućim, sveobuhvatnim sporazumom.

Posle toga, Srbija će morati da se pozabavi zagađenjem svojih reka, slobodom medija, spoljnom politikom, socijalnim i penzionim fondovima i drugim problemima na koje joj je ukazano u Izveštaju Evropske komisije. „Ili će se to dogoditi, ili ćemo ući u ono o čemu je davno pevao Đorđe Balašević – putuj Evropo, ne čekaj na nas“, zaključio je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari