Janjić: Nastavlja se politička trgovina 1

Kosovski parlament neće ni na narednoj sednici, zakazanoj za sutra, glasati o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, preneli su prištinski mediji.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji rekao je juče da na tom zasedanju neće biti govora o demarkaciji, iako je ranije bilo planirano da se takvo pitanje uvrsti u dnevni red, ali je istakao da je nužno ratifikovati navedeni sporazum.

„Ratifikacija mora proći u parlamentu i Kosovo će sprovesti taj sporazum zajedno sa Crnom Gorom. Mi smo snažno orijentisani ka SAD i NATO, a Crna Gora je integrisana u NATO i demarkaciju ćemo zajednički sprovesti“, poručio je Veselji.

Poslanik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj ocenio je da se Kosovo „oslobodilo noćne more“ jer demarkacija nije na dnevnom redu parlamenta.

Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose i lider Aktivne Srbije, komentariše za Danas da ponovno odlaganje skupštinskog izjašnjavanja o demarkaciji „pokazuje da vladajuća koalicija u Prištini nastavlja političku trgovinu“, kao i da će za usvajanje takvog zakona biti nužni glasovi Srpske liste.

– Ipak, mislim da će do kraja oktobra kosovska skupština ratifikovati i sporazum o ratifikaciji, kao i da će narednog meseca biti usvojen status zajednice srpskih opština, ističe sagovornik Danasa.

Kada je o mogućnosti uključivanja kosovske opozicije u briselski dijalog Beograda i Prištine reč, Janjić konstatuje da je „naivno očekivati“ da se opozicija sada angažuje u tom domenu.

– Kosovska opozicija bi uključivanjem u briselske pregovore dala legitimitet tom dijalogu, uključujući i legitimitet za formiranje ZSO, i sporazum o demarkaciji, što joj nije namera. Dakle, treba očekivati da će do maja 2017, kada će biti održani parlamentarni izbori na Kosovu, opozicija delovati kao i do sada, odnosno protiviti se briselskog dijalogu. Ali, ne isključujem mogućnost da će u narednih nekoliko meseci biti formirani novi poslanički klub ili nova opoziciona stranka na Kosovu, u koju bi ušli i pojedini poslanici Samoopredeljenja. Ta nova stranka mogla bi da se uključi u briselske pregovore, pa nedavni poziv Kancelarije EU na Kosovu opoziciji da se uključi u pregovarački proces treba shvatiti i kao ohrabrenje da se novi poslanički klub ili stranka što pre oformi, ukazuje naš sagovornik.

Podsetimo, šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova predložila je protekle sedmice da u briselske pregovore bude uključena i kosovska opozicija. Ona je takav predlog iznela tokom sastanka sa ministarkom zaduženom za dijalog u Vladi Kosova Editom Tahiri.

U Briselu je i juče nastavljena nova runda pregovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou, koja bi trebalo da bude završena sutra. Teme trodnevnih razgovora su pozivni broj za Kosovo, imovina i dalje funkcionisanje Telekoma na Kosovu. Zvanični Brisel očekuje da će u ovoj rundi biti postignut dogovor, budući da su tokom prethodnog susreta dve strane ostvarile napredak u elementima ključnim za sprovođenje sporazuma.

Bomba kod kosovske vlade?

Prištinski mediji preneli su da je juče kosovska policija u prepodnevnim satima opkolila kancelarije Penzione administracije Kosova, nedaleko od zgrade koju sada koristi kosovska vlada, zbog sumnje da su tu nalazi eksplozivna naprava. Dojavu o sumnjivoj napravi policija je dobila od radnika Penzione administracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari