Janjušević: Nema razgovora sa Gojkovićevom 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nakon sastanka sa zvaničnikom EP Dejvidom Mekalisterom, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najavila je da će u utorak pred početak prolećnjeg zasedanja održati kolegijum parlamenta, na koji su pozvani svi šefovi poslaničkih grupa.

Deo opozicije tvrdi da neće prisustvovati kolegijumu jer sa Gojkovićevom nema o čemu više da razgovara, dok drugi deo smatra da se razgovorom jedino može prevazići parlamentarna kriza koja već duže vreme postoji.

„Za sve ove godine održana su dva kolegijuma. Sramno je što vlast i predsednica parlamenta Maja Gojković reaguju samo na pritisak stranaca, a ignorišu pet miliona svojih nezadovoljnih građana. Ne znam šta će odlučiti šefovi poslaničkih grupa, ali oni su već rekli Maji da sa njom nema razgovora. Granice su pređene, a vlast je izgubila kompas“, tvrdi za Danas Marija Janjušević, poslanica Dveri.

I Zoran Živković iz Nove stranke, član poslaničkog kluba Samostalni poslanici, smatra da Gojkovićeva reaguje samo na naloge sa strane.

„Prvi put čujem da je zakazan kolegijum. Ako je Mekalister predsednici naredio da sazove kolegijum i pozove nas, kako bi se promenio odnos prema opoziciji, mi ćemo se odazvati. Ako taj sastanak ima za cilj da stvori normalne uslove za rad u parlamentu, ako ima za cilj da obezbedi uslove za normalno sučeljavanje mišljenja vlasti i opozicije, a ne za primitivno nadgornjavanje, onda treba prisustvovati“, kaže Živković.

NJegov kolega iz poslaničke grupe Jovan Jovanović, pak, smatra da šefovi opozicionih grupa treba da donesu zajedničku odluku o učešću u radu kolegijuma.

Vojislav Šešelj, šef poslanika Srpske radikalne stranke, napominje da treba prisustvovati kolegijumu parlamenta. „Ti kolegijumi su uglavnom tehničke prirode i to je mesto gde se samo dobiju informacije šta se planira u narednom mesecu. Jedini način da se unormali rad parlamenta je da se napravi novi Poslovnik, ali to vlast neće. Naprednjacima odgovara da se pozivaju na Poslovnik koji je donela DS, ali je to elementarno gaženje svih principa, bez obzira ko gazi“, ističe Šešelj.

Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS, podseća da su sednice kolegijuma parlamenta održavane i do sada, sat vremena pre početka redovnog zasedanja, ali da se na njima umesto poslovničke obaveze usvajanja godišnjeg plana rada i razgovora o problemima u radu parlamenta, opozicija je, kako kaže, slušala „nesuvisla trabunjanja i laži predsednice“. „Posebno svetli trenutak bio je pre dve godine kada nam je objašnjavala kako ćemo raditi ceo mart, a onda otvorila zasedanje i dala pauzu od mesec i kusur dana. Neću ići na kolegijum koji je zakazan za utorak, jer mislim da sa predsednicom nemam o čemu da razgovaram. Kada ona ode sa tog mesta, rado ću učestvovati u razgovoru o normalizaciji rada parlamenta“, zaključuje Đurišić.

Kolegijumu, kako tvrdi Goran Ćirić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, neće prisustvovati ni poslanici DS. On smatra da se dosadašnji način rada i odnos prema opozicionim poslanicima neće promeniti nakon tog kolegijuma, tako da je iluzorno i prisustvovati mu.

„Maja Gojković želi da stvori privid normalnosti u totalno nenormalnim uslovima rada parlamenta u kome su glavni faktor opstrukcije upravo režimski poslanici, mahom SNS“, kaže Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničke grupe Nova Srbija – pokret za spas Srbije, i dodaje da se niko iz ove poslaničke grupe neće odazvati pozivu.

Ima i onih poslanika koji smatraju da da kolegijum parlamenta, na koji će biti pozvana opozicija nema nikakve veze sa posetom Mekalistera Skupštini Srbije. Među njima je i Tatjana Macura, šefica kluba Stranka moderne Srbije, i ona smatra da je taj sastanak očekivan, s obzirom da se pred svako redovno zasedanje zakazuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari