Foto: Miroslav Dragojević

– Predaćemo RTS-u zahteve koji proističu iz zakona, a ne iz želje. Na skupu ćemo ponoviti zahteve sa prošlog protesta i dodaćemo još novih – najavljuje za Danas Saša Janković, lider PSG.

On kaže da će uprkos svim administrativnim, fizičkim, finansijskim i drugim smetnjama, kojima gradska vlast pokušava da spreči okupljanje, 20. oktobra u 19 sati na Trgu republike, PSG zajedno sa građanima i građankama Beograda reći kakav Beograd i Srbiju žele.

– Reći ćemo da nismo osuđeni na ovo poniženje, da nam trebaju institucije da bi sprečili krađu, da nam trebaju izbori da bi imali demokratiju, mediji da bi bili informisani ljudi, kultura da bi imali duhovni život. Počećemo odbranu od okupacije, bahatosti, krađe, netolerancije, besmisla i nasilja i poručiti da nam ne pada na kraj pameti da prihvatimo laži, bahatosti, kič i vašar od Beograda i izbornu krađu koju pripremaju. Sve do beogradskih izbora gradićemo zajednički front, a posle njih uzećemo stvari u svoje ruke – kaže Janković.

Na skupu će govoriti Ana Janković Jovanović, predsednica Odbora PSG za ljudska i manjinska prava, Srbijanka Turajlić, profesorka u penziji, glumac Sergej Trifunović i Janković.

Prema Jankovićevim rečima, postojala je ideja za mnogo ozbiljniji program. Međutim, kako kaže, gradske vlasti su tražile dozvole koje nikad nikom nisu tražene. Uz to će baš tada na Trgu biti velika bina, te nema mesta za binu koju je PSG imao nameru da postavi za muzičare.

– Ako treba, govoriću i sa žardinjera. To liči na atinsku demokratiju, ali to nije zato što su u Atini bar slobodni građani bili slobodni, a ovde se u sopstvenom gradu i zemlji borimo za slobodu – navodi on.

Na skup su pozvani svi ljudi koji žele slobodni Beograd, a zasad je svoj dolazak najavio Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, partije u nastajanju (osnivačka skupština je u nedelju, 23. oktobra).

– Ovo okupljanje organizujemo mi. Očekujemo da će i predstavnici drugih pokreta, stranaka i udruženja doći. I mi ćemo ići na skupove drugih. A kada dođe vreme, reći ćemo s kim ćemo i u kakvoj vrsti koalicije ići na izbore – zaključuje Janković. Skup je nazvan „Beograd se voli – Beograd se brani“.

Na protestnom skupu Saše Jankovića i Vuka Jeremića održanom 6. oktobra postavljeno je pet zahteva među kojima je prvi da se ovlašćenim licima iz opozicionih stranka omogući uvid u uređen i jasan birački spisak. U sklopu tog zahteva je da i osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beogradu nemaju pravo da glasaju. U 20 sati, nakon Jankovićevog mitinga, u petak će Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd održati protestni koncert.