Janković: Neprilično poređenje mene i Vučića 1Foto: Stanislav Milojković

Neprilično je da Maja Gojković uopšte upoređuje Vučića i mene, kaže za Danas Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana.

On tako komentariše izjavu predsednice parlamenta da je Jankovićev rezultat na predsedničkim izborima ocena građana njegovog rada kao zaštitnika građana, dok je rezultat Aleksandra Vučića ocena rada njega kao premijera.

Gojkovićeva je gostujući juče na televiziji Pink istakla i da je Janković na predsedničkim izborima osvojio „15 odsto glasova, a Vučić 40 odsto više“. Rekla je i da će izborom novog ombudsmana ta funkcija dobiti smisao i sadržaj zbog kog je ta institucija i osnovana a to je da se bavi zaštitom građana, a ne politikom. Prema njenoj proceni, na današnjoj sednici parlamenta najviše će se polemisati o zaštitniku. Kako je navela, manje će se pričati o kandidatu za budućeg zaštitnika Zoranu Pašaliću, a više o bivšem ombudsmanu Saši Jankoviću, sada lideru opozicionog PSG.

Janković kaže da su slobodni građani Vučiću rekli „ne“.

– Gledajući koliko je zloupotrebio svoju i sve druge funkcije u državi, koliko je novca građana Srbije potrošio za svoju kampanju, kakav je medijski mrak i propagandu zaveo, koliko je građane držao u strahu i koliko je velika izborna krađa bila, Aleksandru Vučiću su slobodni građani rekli veliko „ne“ na izborima. To se najbolje vidi po rezultatima izbora u inostranstvu, gde njegova prisila nije dopirala, ukazuje on.

Prema Jankovićevim rečima, posebno je neprijatno za Vučića da se poredi sa njim.

– Dok sam ja podneo ostavku na dužnost zaštitnika građana još pre nego što su raspisani izbori, Aleksandar Vučić je na najgrublji način zloupotrebljavao funkciju premijera pre, za vreme i posle izbora. Beskrupulozno je i protivzakonito trošio ogromne državne resurse na svoju ličnu kampanju, svaki organ vlasti koji su naprednjaci zaposeli, a to su praktično svi u zemlji, bio je finansijski i kadrovski angažovan… Za jedan jedini dan trošio je na svoju reklamu više nego što sam ja potrošio u celoj kampanji“, kaže Janković.

– Pranje novca kroz „dobrovoljne“ uplate od 40.000 dinara, pretnje otkazima, otimanje poslova privrednicima, gašenje medija i potčinjavanje javnog televizijskog servisa, nezakonit sastav RIK, žmurenje REM, tabloidni progoni, najprljavija kampanja čak sa mojim lažnim flajerima i na kraju – „peglani“ listići i izborna krađa čije je primere dr (Nebojša) Stefanović morao da objašnjava „šalama“ predsednika biračkog odbora. Neprilično je da Maja Gojković uopšte upoređuje Vučića i mene. Uopšte, neprilično je da Maja Gojković kaže bilo šta – zaključuje Janković.

Tri tačke

Pred poslanicima će se danas, na vanrednoj sednici sazvanoj na zahtev 157 poslanika, naći tri tačke dnevnog reda, među kojima su predlog o izboru Zorana Pašalića, predsednika Prekršajnog apelacionog suda za zaštitnika građana, kao i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i članova Fiskalnog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari