Janković: Nisam dosad dobio poziv za skup u Srebrenici 1

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković za Danas kaže da nije dobio poziv da ode u Srebrenicu 11. jula na memorijalni skup kojim se obeležava 22. godišnjica genocida nad bošnjačkim stanovništvom.

Na pitanje hoće li otići ako poziv stigne, Janković je odgovorio: „Zaista nisam spreman da spekulišem o tome.“ Saša Janković je juče najavio tužbu protiv Ćamila Durakovića, predsednika Organizacionog odbora za obeležavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici, koji je gostujući na TV N1 rekao da je čuo da je početkom 90-ih, odnosno tokom rata Janković bio u Bijeljini sa Vojislavom Šešeljem. Duraković mu se nakon toga izvinio.

„Ja mu se izvinjavam, zašto se ne bih izvinio nekome ako sam čuo o njemu laž. Bilo bi neprincipijelno s moje strane da mu se ne izvinem. Izvinjavam se ako smo čuli laž. Prije svega ja se ne sjećam da sam išta tvrdio, ja sam rekao da sam u neformalnim razgovorima to čuo. Tvrditi i čuti su dvije različite stvari, nije to moja tvrdnja. I on sam ako pogleda, a ne da gleda u naslov – vidjet će da sam drugačije rekao“, kazao je Duraković prilikom izvinjenja.

Duraković je, u razgovoru o tome ko će iz Srbije doći na obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici, rekao da je neformalno čuo da Janković tokom rata bio u Bijeljini sa Šešeljom. „Čuo sam to neformalno. Ali mi gledamo šta je sadašnjica i ako je neko doživio katarzu kao on, ja lično nemam s tim problema. Ipak desi se da neko prikriva biografiju.“ Kako je naveo, Jankoviću je poziv poslat na imejl adresu i da odgovor nije stigao.

„U pokušaju da dođemo do gospodina Jankovića od naših izvora u Srbiji smo saznali, odnosno čuli da je on 1991,1992. bio u Bijeljini sa Arkanovcima, Šešeljovcima, ne interesuje me. Ja sam to čuo. Ne tvrdim. I evo, ponovo ne tvrdim, jer nisam bio u Bijeljini, nisam ga vidio i nisam siguran u to, ali sam čuo“, pojasnio je Duraković.

Na pitanje ko su osobe od kojih je Duraković čuo te navode, on je odgovorio:

„Ne bih eksplicitno iznosio imena. Izvori su iz Srbije, od ljudi koje mi poznajemo. Da li su oni izmislili to, ili pokušavaju da naruše kredibilitet gospodina Jankovića neka on to s njima rješava.“

Kako je naveo, namera nije da se neko napada, kao što je krenuo Janković i njegove pristalice. „Ukoliko nije, trebao je reći nisam – idemo dalje. Mi smo čuli. Šta treba da ratujemo preko društvenih mreža ili medija s time što smo mi čuli. Iako smo čuli, to nas ne zanima, pozvali smo ga. Takvo je pitanje novinarke bilo koncipirano. Mi smo ga pozvali zbog onoga što radi danas, i ako je čovjek doživio katarzu i osjeća to tako – mi nemamo problem s tim šta je bio“, poručio je Duraković Jankoviću.

Nakon jutarnje izjave Durakovića, reagovao je Janković i na svom Tviteru napisao: „Izjavili ste, Ćamile Durakoviću, groznu klevetu. Recite od koga ste ‘čuli’ da vas obojicu (oboje) tužim, ili se izvinite.“

Podsetimo, prošlog 11. jula je na obeležavanju zločina u Srebrenici bio Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije. Prethodno je na 20. godišnjicu otišao i Aleksandar Vučić u svojstvu premijera, kada je bio napadnut kamenicama. Povodom toga vođeno je više istražnih postupaka, između ostalog i u Srbiji protiv dvojice pripadnika MUP Srbija koji su objavili da su neovlašćeno boravili na teritoriji druge države i bili nepripremljeni i neobučeni za tako nešto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari