Janković okuplja opoziciju danas na Trgu republike 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Većina opozicionih stranaka i pokreta podržava inicijativu Pokreta slobodnih građana, koji predvodi Saša Janković, i pozvala je pristalice da učestvuju danas na protestu na Trgu republike u Beogradu, sa kojeg će biti poslat javni apel vlastima za poštene izbore.

S druge strane, Nova stranka i Demokratska stranka Srbije navode za Danas da se neće pridružiti skupu. Podsetimo, kako je za naš list ranije najavio Saša Janković, okupljenima se neće obraćati politički lideri već „istaknute javne ličnosti“, a PSG nije posebno zvao bilo koju političku organizaciju, već su pozivani „svi oni koji hoće da biraju slobodno i da budu birani pošteno“. Među najavljenim govornicima su profesor i reditelj Janko Baljak, profesor i književni kritičar Gojko Tešić, advokat Vladimir Gajić, omladinski aktivista Filip Vukša…

U Demokratskoj stranci za Danas kažu da „nema protesta u borbi za slobodne izbore i demokratiju na kome nisu bili ljudi iz DS“.

„Uvek smo bili uz naše građane i uvek ćemo biti učesnici svih procesa koji će dovesti do dalje demokratizacije našeg društva. Koristimo priliku da još jednom pozovemo građane i na protest sindikata u subotu, jer je svačija borba za bolje društvo i borba Demokratske stranke“, poručuju demokrate.

Inicijativni odbor Narodne stranke, na čelu sa Vukom Jeremićem, pozvao je građane da dođu na Trg republike, „na protest koji označava početak borbe za fer i poštene izbore“.

„Inicijativni odbor Narodne stranke je usaglasio listu izbornih zahteva sa Pokretom slobodnih građana i ti zahtevi će biti pročitani na protestu. Narodna volja mora da se zaštiti, jer bez toga je svaki izborni proces besmislen. Zato počinjemo borbu za fer i civilizovane izborne uslove. Opozicija mora biti jedinstvena i dosledna u izbornim zahtevima, kako se ne bi dozvolilo potpuno urušavanje osnovnih tekovina demokratije i ugrožavanje elementarnog prava građana da slobodno biraju svoje predstavnike“, saopšteno je iz Jeremićevog štaba. U saopštenju se dodaje da „vlast na svaki način, prekrajanjem izbornih spiskova, medijskim mrakom, ekonomskim ucenama i zloupotrebom javnih resursa pokušava da dovede građane prestonice pred svršeni čin… to im nećemo dozvoliti, jer prema svim indicijama SNS nema većinu u Beogradu“.

Konstantin Samofalov, portparol Socijaldemokratske stranke, čiji lider je Boris Tadić, takođe potvrđuje da će se SDS pridružiti protestu.

– Naravno. U petak se borimo protiv svega nenormalnog što nam je ovaj štetočinski režim doneo. Pre svega tražimo fer i poštene izborne uslove. To je preduslov da bismo na izborima mogli da smenimo ovu vlast. Tragedija je što nema drugog načina za povratak demokratije, ali kada pred sobom imate autokratu, ovakve metode borbe su nužne. Sloboda nema cenu, mi smo socijaldemokrate i naša je obaveza da se suprotstavimo nenormalnosti, ističe Samofalov za Danas.

Dosta je bilo, čiji lider je Saša Radulović, za Danas poručuje da DJB „podržava sve proteste opozicije protiv ove vlasti, bez obzira ko ih organizuje: stranke, pokreti, sindikati… pozivamo sve građane da se pridruže tim protestima“.

Radomir Lazović, aktivista Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, kaže da kao što je i rekao u nedavnom intervjuu za Danas „dolazimo na protest, ali ne učestvujemo u organizaciji niti smo imali kontakata povodom protesta ili povodom kontrole izbora, mi svakako spremamo naše kontrolore, ali bilo bi dobro da se napravi zajednička akcija“.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović navodi za naš list da je Levica pozvala građane na protest „jer podržavamo borbu za demokratske uslove izbora i svaki bunt protiv režima, ne smatramo taj skup događajem bilo koje stranke već okupljanjem građana koji žele da slobodno biraju i budu birani“.

Milan Stamatović, lider Zdrave Srbije, navodi za Danas da podržava protest i da će aktivisti Zdrave Srbije biti prisutni na Trgu republike, dok je on „službeno sprečen da lično učestvuje“.

Marinika Tepić, članica Predsedništva Nove stranke, čiji lider je Zoran Živković, kaže za Danas da se „ne pridružujemo iz više razloga – mi obeležavamo 5. oktobar i zbog njegovog cilja, a istorijskog značaja ovog datuma kada je više od 700.000 građana na ulicama Beograda izrazilo gnev zbog izborne krađe socijalista i Slobodana Miloševića i pogubne politike koju je vodio sa svojim radikalima, a koju su se konvertovali u naprednjake“. Naša sagovornica ističe da je takođe Forum mladih Nove stranke tim povodom juče održao akciju.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, ističe za Danas da „nemamo običaj da se pojavljujemo na skupovima na koje nismo direktno pozvani, pa to nećemo činiti ni sada, tim pre što mislimo da bi bilo mnogo svrsishodnije da celokupna opozicija sedne za sto i zahteva garancije za primenu pravila koja nalažu ravnopravan medijski položaj u izbornoj kampanji, ako ta pravila ne budu poštovana, treba ozbiljno razmisliti o mogućnosti bojkota izbora“.

Iz Dveri Boška Obradovića su ranije saopštili da podržavaju borbu za fer izbore i slobodu medija, ali ne podržavaju, niti učestvuju u protestima prozapadne opozicije. U Liberalno-demokratskoj partiji Čedomira Jovanovića nisu se oglašavali povodom današnjeg mitinga, a čelnici ove stranke često u javnosti kritikuju Jankovića. Grupa Protiv diktature saopštila je da podržava i da se pridružuje današnjem skupu opozicije 6. oktobra, kao i protestu Policijskog i Vojnog sindikata Srbije 7. oktobra. Podsetimo, danas je prvi skup opozicije nakon predsedničkih izbora i inauguracije Aleksandra Vučića.

Novica Antić: Podrška borbi za demokratske izbore

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, koji zajedno s brojnim sindikatima organizuje miting u subotu, izjavio je za portal Komentar. press da ne podržava Sašu Jankovića ni njegovu politiku, ali da podržava svaku borbu za izbore „u fer i demokratskoj atmosferi, a naročito podržavam inicijativu da se konačno srede birački spiskovi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari