Janković: Srbija mora da se probudi 1Foto: Stanislav Milojković

Srbija mora da se probudi, jer režim ulazi u represivnu fazu, izjavio je danas predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković povodom najnovijih prekršajnih prijava protiv učesnika protesta „Protiv diktature“.

Janković je na konferenciji za novinare ocenio i da Srpska napredna stranka može da pobedi na izborima u Beogradu samo ako bude zloupotrebljavala državne resurse i medije.

Upitan šta misli o odluci predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića da na izbore u Beogradu izađe zajedno sa Demokratskom strankom, Janković je odgovorio da listama opozicionih stranaka želi najveći mogući uspeh i da očekuje da se „nađu na kraju puta“.

Janković je izrazio uverenje da je Tadić kao političar pristalica demokratskih vrednosti.

On je ocenio i da je stvar tehnike kako će pojedine opozicione stranke izaći na beogradske izbore, ali je ukazao da je mnogo veći problem što „režim“ prekršajnim prijavama protiv učesnika protesta „Protiv diktature“ sudi mladosti Srbije.

„Sudija mora da se probudi. Ovaj režim je prošao tri faze – fasadnu demokratiju, puzajuću diktaturu i otvorenu diktaturu – a sada ulazi u represivnu fazu. To je posebna faza svakog autoritarnog režima“, ocenio je Janković.

On je ukazao da su policija, vojska i tajne službe u Srbiji povezane u sistem u kome se ne zna šta ko radi i u kome se podaci koriste radi represije nad građanima.

„Imamo kamere u gradu koje su donacija jedne strane zemlje u kojoj demokratija nije na zavidnom nivou. Planirano je povećanje broja tih kamera, a njihove tehničke mogućnosti su neverovatne“, ocenio je Janković.

On smatra da represija postaje „otvoreno lice režima“.

Na pitanje novinara TV Pink šta misli o stanju u kome je vlast nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa ostavila Pionirski grad, Janković je rekao da ne veruje u tvrdnje Aleksandra Vučića i slike koje je on prikazivao na televiziji.

Prema Jankoviću, TV Pink „zloupotrebljava nacionalnu frekvenciju“, koju je dobio, kao i svi ostali emiteri, pod određenim uslovima.

Jedan od osnivača Pokreta slobodnih građana Rade Veljanovski ocenio je da nove prekrašjne prijave protiv učesnika protesta „Protiv diktature“ predstavljaju poruku svima ostalima koji bi mogli da se usude da kritikuju vlast.

„Slede izbori, sve je povezano i to je poruka svima da će, ako na bilo koji način kritikuju vlast, imati posla sa sudovima i da će to da traje dugo“, istakao je Veljanovski.

On je pozvao Radioteleviziju Srbije da i predstavnicima opozicije da priliku da na javnom servisu predstave svoje kandidate za izbore u Beogradu, onako kako je to omogućeno predsedniku Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću.

Student Pavle Terzić, protiv koga je podignuta prekršajna prijava zbog protesta „Protiv diktature“, rekao je da se ne sudi njemu i njegovim kolegama, već osnovnim ljudskim pravima i da to može i drugim da se desi.

On je istakao da vlast želi da „robotizuje“ mlade ljude i dodao da neće na to pristati, već da će nastaviti da slobodno govori i radi.

Želeo bih svima da poručim da ako misle da je ovo samo naša priča i da smo mi krivi, onda ne moraju da dolaze ispred sudova i da nam pružaju podršku. Ako veruju da ovo može i njima da se desi i da je ovo odbrana svih nas, onda treba u njoj da se pronađu“, zaključio je Terzić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari