Jankovićev štab priprema sakupljanje potpisa 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Budući kandidat za predsednika države trenutno na državnoj funkciji zaštitnika građana Saša Janković mogao bi do 15. februara da podnese ostavku na tu funkciju, saznaje Danas iz izvori bliskih Jankoviću.

Kako nam je rečeno, u njegovom štabu se razgovara o više mogućih datuma za odlazak sa funkcije, od 1. do 15. februara, ali naši sagovornici smatraju da bi se to ipak moglo dogoditi već 1. kako bi intenzivirao svoju kampanju. Janković juče za Danas nije želeo da komentariše medijske glasine da će 1. februara podneti ostavku. NJegov izborni štab je pred građane koji ga podržavaju stavio tri zadatka među kojima je priprema za prikupljanje potpisa.

O tome da postoji potreba da se Janković u potpunosti posveti kampanji govorio je nedavno i Dragan Šutanovac, predsednik DS, stranke koja je Jankovića podržala u nameri da se kandiduje. Ipak, Janković je tada rekao za naš list da će na funkciji zaštitnika građana ostati dokle god je to moguće. To se može tumačiti da je planirao da podnese ostavku kada predsednički izbori budu raspisani. S obzirom na to da se na političkoj sceni sve glasnije priča o mogućnosti održavanja samo predsedničkih izbora 19. marta, kao i da će to biti saopšteno 15. februara kada se očekuje da vladajuća SNS izađe sa svojim predsedničkim kandidatom, verovatno je u Jankovićevom štabu procenjeno da njegova kampanja mora što pre uzeti zalet.

Tome u prilog govori i poziv upućen javnosti koja ga podržava da se njegova kampanja zahuktava. Kako su Danasu rekli naši sagovornici bliski Jankoviću, izborni štab je na sebe preuzeo inicijativu Apel100 nastalu kao poziv građanima da podrže Jankovićevu odluku da se kandiduje. Juče je poslat mejl u kojem Apel100 obaveštava građane da se „naša i vaša kampanja lagano zahuktava“.

Pred građane koji podržavaju Jankovića se stavljaju tri zadatka. Prvi, da što brže i što šire prenose informaciju o Jankovićevoj ostavci, kada se ona desi, drugi da prošire njegovu prvu političku poruku i treći zadatak je da se pripreme za prikupljanje potpisa za kandidaturu.

Kako se navodi „širimo mrežu podrške u gradovima, napravljen je kostur izbornog štaba, Sašu Jankovića podržavaju različite organizacije i političke stranke“. „Nastavljamo bez straha i beskompromisno da se borimo za vrednosti koje smo zajednički na početku proklamovali. Najvažnije je da svako doprinese malo, jer samo tako možemo zajedno napraviti nešto veliko. Zato širite i dalje informacije o Apel100 u krugovima svojih poznanika aktivno ih pozivajući da se priključe“, poručuju iz Jankovićevog izbornog štaba.

Dok Janković nastavlja kampanju, stranke poput SDS, LDP, LSV i pokreta Dosta je bilo se još ne izjašnjavaju o tome koga će podržati na predstojećim izborima.

Bojan Koštreš, zamenik predsednika LSV, za Danas kaže da će članovi Predsedništva te partije sutra razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji i sigurno o predstojećim predsedničkim izborima. Međutim, ta stranka još nema jasan stav o tome koga će podržati.

– Naš je običaj da ne donosimo odluke do momenta raspisivanja izbora. Iznenađenja su moguća pa je tako moguće i da će osim predsedničkih biti održani i parlamentarni i gradski izbori u Beogradu. Nećemo se izjašnjavati dok pravila igre ne budu poznata. Pozvali smo Jankovića na razgovor. Još nismo dobili odgovor. Nadam se da će nam se odazvati. U LSV lakše percipiramo Jankovića nego (Vuka) Jeremića. Ali odluku ćemo doneti kada bude poznato koje izbore imamo i koje programe kandidati nude. To sigurno neće biti kandidat vlasti – objašnjava Koštreš.

LDP do odluke čekaju razgovori koje je njihov lider Čedomir Jovanović najavio sa predsednikom DS i sa Jankovićem. U SDS će verovatno, kako saznajemo, izbor pasti na Jeremića, dok iz pokreta DJB nema nikakvih informacija osim o podeljenosti unutar članova na one koji podržavaju Jankovića i one koji bi podržali Jeremića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari