Foto: FoNet/Vlada Srbije

To je rekao večeras u razgovoru sa grupom srpskih novinara Norio Marujama, generalni direktor za štampu i javnu diplomatiju pri Ministarstvu spoljnih poslova Japana. 

Ličnost diplomate koji će biti u Tokiju ali će povremeno obilaziti Zapadni Balkan – odnosno šatl ambasadora, kako je rekao Marujama – već je određena. Ambasador će biti pre svega usredsređen na ekonomska i socijalna pitanja, rekao je ovaj japanski zvaničnik. 

Na pitanje da li će ambasador biti zadužen, makar indirektno, i za politička pitanja, s obzirom na sve češće izražavanu zabrinutost Sjedinjenih Država, čiji je Japan saveznik, kao i EU, zbog uticaja Rusije u regionu, Marujama je odgovorio da Japan sa zemljama Zapadnog Balkana deli vrednosti kao što su demokratija, vladavina prava i sloboda štampe. Ambasador će biti u poziciji i da komentariše situaciju u regionu, dodao je Marujama koji je boravio u Srbiji kao član delegacije premijera Šinza Abea. 

Izdvajajući pitanje nuklearnog programa Severne Koreje kao jednu od tema razgovora Abea sa srpskim zvaničnicima, Marujama je rekao da se od Srbije kao članice Ujedinjenih nacija očekuje da glasa za sve rezolucije UN koje se odnose na sankcionisanje Pjongjanga. On je ponašanje Severne Koreje u azijsko-pacifičkom regionu opisao kao neposrednu pretnju bez presedana.