Japanski diplomata: Kosovo što pre da ukine takse, Tokio pozdravlja uzdržano reagovanje Beograda 1Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Japanski diplomata Džun Saito izjavio je danas u Beogradu da Japan zahteva od Kosova da što pre ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i da pozdravlja uzdržano reagovanje Beograda na mere Prištine.

Na brifingu povodom posete šefa japanske diplomatije Taroa Konoa Beogradu, Saito, zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Japana rekao je novinarima da Tokio smatra normalizaciju odnosa Srbije i Kosova ključnom za stabilnost Zapadnog Balkana i da se nada se „da će obe strane nastaviti da budu posvećene dijalogu“.

„Što se tiče taksi od 100 odsto koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije, tražimo od Prištine da ih što pre ukine. Japan veoma pozravlja uzdržanu reakciju Srbije i njenu snažnu rešenost da reši kosovsko pitanje“, kazao je Saito.

On je naveo da Japan „razume da je u pitanju težak proces“, ali da se „nada da će Srbija nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u postizanju mira i stabilnosti u regionu“.

Saito je rekao da je šef srpske diplomatije Ivica Dačić izneo Konou stav Srbije prema kosovskom pitanju tokom njihovog današnjeg razgovora, da japanski ministar nije imao vremena da mu odgovori i da će to učiniti na radnom ručku.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Dačića i Konoa, šef srpske diplomatije je kazao da Srbija „veoma poštuje i ceni“ to što Japan, iako je priznao nezavisnost Kosova, nije glasao za njegov prijem u Unesko 2015. i Interpol 2018. godine, već je bio uzdržan.

„Zamolio sam Konoa da Japan zadrži taj stav“, dodao je Dačić.

Saito je na brifingu naveo da su Dačić i Kono pre svega razgovarali o ekonomskoj saradnji i investicijama i razmeni mladih.

On je kazao da je na sastanku šefova diplomatija Srbije i Japana bilo reči i o pripremama za obeležavanje 140. godišnjice prijateljstva dve zemlje, 2022. godine.

I Dačić i Kono su izrazili zadovoljstvo zbog povećanja japanskih investicija u Srbiju, naveo je Saito i dodao da je Srbija „izuzetno povoljno okruženje za investiranje“ pošto je ostvarila „veliki napredak u ekonomskim reformama i fiskalnoj konsolidaciji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari