To će učiniti zbog broja naših osvojenih glasova, jer mi kao četvrta najveća poslanička grupa svakako imamo pravo na jednog od šest potpredsedničkih mesta. To ne bi bila usluga nama, niti čin dobre volje. Doslednost nam je daleko važnija od funkcije. Ali ništa više nije do nas. Glasove smo osvojili, kandidata za potpredsednika imamo. Mi svakako trčimo maraton – kaže u razgovoru za Danas Jasmina Nikolić, nesuđeni potpredsednik Skupštine Srbije i generalna sekretarka Pokreta Dosta je bilo, odgovarajući na stav šefa poslaničke grupe naprednjaka Aleksandra Martinovića da SNS nema namere da ustupi potpredsedničko mesto DJB.

Zbog čega je DJB odbila mogućnost da ima svog potpredsednika i glasa za vas kao potpredsednika parlamenta, a sada insistira na tom potpredsedničkom mestu?

– Poslanici DJB su glasali protiv predloga da se broj potpredsednika poveća sa šest na sedam, jer se od početka s tim predlogom nisu slagali, bez obzira na to što je jedan od kandidata bio i kandidat DJB. Vladajuća većina predložila je povećanje broja potpredsednika iz vlastitih interesa. S jedne strane, da zadovolji potrebe koalicionih partnera PUPS i SDPS, a s druge, da učini „uslugu“ DJB i DS na koju bi kasnije, po potrebi, mogla da se poziva. Inicijalni predlog DJB bio je da broj ostane isti, a da se jedno potpredsedničko mesto uskrati nekoj od manjih poslaničkih grupa. Taj predlog nije usvojen. I pošto nismo glasali za njihov predlog da bude sedam potpredsednika, onda su isključili našeg kandidata i time ucenu učinili očiglednom. Ne vidim kako bismo mogli pristati na to da elementarno poštovanje volje građana Srbije vladajuća većina preinači u uslugu. Sigurna sam da naši glasači i simpatizeri dobro razumeju i cene našu principijelnost.

Naprednjak Vladimir Đukanović, aludirajući na odluke vaše stranke, kaže da najgore prođu udavače koje se nećkaju i da veruje da ćete ako nastavite sa sličnim ponašanjem, parlament videti samo na razglednici?

– Degradirajuće generalizacije i rogobatne metafore ne mogu da nadomeste argumente. Nažalost predstavnici vlasti degradiraju društvo, a neretko počivaju na degradaciji institucija i žena, kao u ovom slučaju. Što je manje argumenata, više je opštih mesta, večnih istina, zamena teza, uvreda… Mi u Narodnu skupštinu vraćamo pristojno ponašanje. Činjenica je da je sada skupština naš „dom“, u kom se nalazimo zahvaljujući 227.626 glasova građana Srbije. Oni na parlament gledaju kroz nas, jer smo njihovi poslanici, u pravom značenju te reči. Verujem da će nam naša crvena linija politike doneti veliki broj odlučnih glasova zahvaljujući kojima će ljudi u Srbiji s ponosom gledati na skupštinu.

Zahtevate i da DJB adekvatno bude predstavljen u skupštinskim odborima. Da li vam je uopšte nuđeno da imate predsednika ili zamenika odbora?

– DJB pak ne predsedava niti jednim odborom niti ima zamenika predsednika. Nismo pozvani na konsultacije. Nisu nam ponudili nijedno mesto predsednika ili zamenika predsednika odbora. Ignorisanje je jedna od strategija koja već nije urodila plodom. Mi ćemo nastaviti da postojimo i radimo. Pokazali smo da imamo strpljenja. S druge strane, proces biranja predsednika i zamenika predsednika odbora bio je potpuno netransparentan, a sednice odbora su bile nepripremljene i kampanjske, farsične. Za kandidate se glasalo a da predlagači nisu dostavili ni njihove biografije. To nije čin poštovanja građana Srbije i zato smo pokrenuli inicijativu da sa ostalim poslanicima opozicije dovedemo u pitanje takvo postupanje. Čekamo odgovor. Tačno je da DJB ima članove i zamenike članova u svim odborima, ali pre svega zato što je dovoljno velika poslanička grupa. Manje poslaničke grupe nemaju takvu zastupljenost. U pitanju su veoma važna radna tela Skupštine na kojima se razgovara o zakonima i o kontroli rada izvršne vlasti i institucija.

I vlast i opozicija vam na neki način zameraju da niste izučili Poslovnik o radu i da odatle dolaze nesuglasice oko nekih do sada protokolarnih stvari.

– Poslovnika se pridržavamo rigidno, što ne znači da poslovnik nema manjkavosti. Naprotiv. Kada pak predlažemo ili tražimo nešto što nije po poslovniku, to tako i naznačimo. Poslovnik na primer ne predviđa kako će vladajuća većina rasporediti potpredsednička mesta ili mesta predsednika odbora. To ne znači da treba da se ponaša nedemokratski i da ne poštuje izborne rezultate.

Da li ćete pokrenuti inicijativu da se taj poslovnik, za koga tvrdite da je nakaradan, promeni i da li ćete tražiti za to pomoć opozicije?

– Upravo radimo na tome. Poslovnik je napisan tako da se onemogući opozicija i parlamentarna kontrola izvršne vlasti. DS ga je pisao dok je imao većinu, SNS ga je tada kao opozicija napadao, dok sada, kada već četvrtu godinu ima većinu, ne pokreće postupak promene poslovnika. Upravo zato jer je napisan tako da odgovara vladajućoj većini.

Bojkotovali ste i seminar za poslanike početnike. Zbog čega?

– Zato što je on poslužio tabloidima da degradiraju poslanike i da ih prikažu kao neradnike koji se brčkaju na račun građana Srbije. S druge strane, takav seminar je mogao biti održan i u samoj skupštini bez nepotrebnih dodatnih troškova.

O čemu ste razgovarali sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom. Da li ste ga upoznali sa problemima sa kojima ste se susreli na samom startu rada parlamenta?

– Izneli smo ozbiljne zamerke na politiku Evropske komisije u Srbiji i ignorisanje osnovnih demokratskih vrednosti zarad kratkoročnih interesa, ukazali smo i na razgradnju svih institucija u Srbiji, na slobodu medija i vladavinu prava.

Jeste li naveli i da je mandatar za sastav nove vlade opsednut Sašom Radulovićem, liderom DJB? Zašto mislite da je opsednut njime?

– Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ ostvario je veoma dobar izborni rezultat i postao parlamentarna opoziciona politička organizacija koja zavređuje ozbiljnu pažnju kako pozicije, tako i opozicije.

Prošla su dva meseca od proglašenja izbornih rezultata, a Srbija nije dobila novu vladu. Šta je po vama po sredi svađa unutar koalicije, pritisci sa Zapada i Istoka, ili nešto treće?

– Izborni rezultat koalicije oko SNS lošiji je u odnosu na prethodne izbore. SNS je osvojio 27 poslaničkih mesta manje nego što je imao, i samostalno više nema većinu, odnosno zavisi od koalicionih partnera. To sigurno utiče na odluke u vezi sa kadrovskim rešenjima. Ne bih znala do koje mere i da li uopšte spoljnopolitički ili unutarstranački faktori, ili eventualni pritisci utiču na činjenično odlaganje formiranja vlade. Poslanici DJB se uveliko spremaju za sednicu Narodne skupštine na kojoj će mandatar izneti svoj ekspoze i predložiti Vladu.


Brčkanje u moru


Budući premijer kaže: biće vlade – kad je bude. Tvrdi i da ga opozicija požuruje kako bi mogla da se brčka u moru.


– Priča o brčkanju u moru narodnih poslanika samo je još jedna smišljeno degradirajuća slika dekadentnog društva i njegovih institucija s ciljem veličanja jednog čoveka. Činjenica je pak da se Narodna skupština raspušta ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Vladu. Taj rok ističe početkom septembra. Mandatar je toga svakako svestan.

Mi medije ne kontrolišemo‘]

Zalažete se za slobodu medija, a sami bojkotujete pojedine medije, poput Studija B i Pinka?

– S obzirom da se suštinski zalažemo za slobodu medija, naša odluka je da ne odgovaramo na pitanja režimskih tabloida, jer su neslobodni i rade isključivo u funkciji propagande. Onima koji se bave prenošenjem informacija uvek rado odgovaramo. Mi medije ne kontrolišemo.