Jedan od pet miliona: Mekalister da priča sa građanima 1Foto: Logo

Organizacija „Jedan od pet miliona“ poručila je danas da je razgovor sa građanima koji protestuju devet meseci zbog nepoštovanja zakona i protiv nasilja trebalo da bude prioritet posete predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera.

U saopštenju se ocenjuje da je izveštaj Evropske Komisije jasno pokazao da su protesti građana pod nazivom ‘Jedan od pet miliona’ stvorili pritisak kako na ovu vlast, tako i na međunarodnu zajednicu i da se protesti i činjenica da je opozicija napustila parlament pominju već u predgovoru izveštaja.

„U svojoj izjavi da će se u sledećem izveštaju pojaviti preporuke o fer i slobodnim izborima, Mekalister je priznao da uslovi za fer i poštene izbore ne postoje, ali priznao je i legitimitet zahteva protesta ‘Jedan od pet miliona'“, navodi se u saopštenju.

Organizacija je dodala da ne veruje da postoji sumnja o saznanjima Mekalistera o „svim vrstama nasilja, što nad neistomišljenicima, što nad institucijama“, ali da bi razgovor sa građanima koji protestuju pomogao Evropskom parlamentu da upotpuni sliku o nasilju u Srbiji na društvenom, državnom i pojedinačnom nivou. U saopštenju Jedan od pet miliona je i više puta navedeno da je poseta Mekalistera bila privatna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari