Manje političke partije koje su na prošlim izborima nastupile na listi Srpske napredne stranke, a koje očekuju da će u istoj koaliciji ponovo izaći pred birače, ne donose značajan broj glasova naprednjacima, ocenjuju za Danas istraživači javnog mnjenja. Oni smatraju da su te stranke, među kojima su Nova Srbija, SPO, Pokret socijalista i Pokret snaga Srbije Karića, nekorisne lideru SNS Aleksandru Vučiću, jer se procenti njihovih rejtinga mere u tragovima. S druge strane, slažu se da je jedino SDPS Rasima LJajića ta koja može donekle da utiče na rejting naprednjaka.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić navodi da SPO, Nova Srbija, Pokret socijalista i Karići zajedno ne bi mogli da računaju na više od jedan odsto podrške, dok bi Ljajićeva stranka, koja beleži oko tri odsto, već mogla da donese koji glas SNS, sa kojom će ići na predstojeće izbore. Sagovornik Danasa dodaje i da su motivi manjih partija, čiji predstavnici tvrde da će oni Vučiću doneti glasove, sasvim jasni.

„Na taj način oni žele sebi da podignu rejting, a njihov prvi cilj je da uđu u koaliciju, koja je prema njihovim mišljenju pobednički tim, a potom kada uđu, da zauzmu što bolje pozicije. SNS svakako dobija mnogo veći broj funkcija, ali su i one limitirane, pa se postavlja pitanje u kojoj meri će moći da ispune zahteve i želje manjih partnera“, navodi Pejić.

Prema njegovim rečima, nijedna od partija koje su bile na listi SNS samostalno ne bi prešla cenzus, te da tako „iz poraza ulaze u pobednički tim“. Kako dodaje, samostalno dobijaju jedno „veliko ništa“, a sa naprednjacima – sve.

„Nije mi jasan jedino motiv SNS, koja od tih partija ne dobija ništa, a moraju im nešto dati. Verovatno računaju da su na neki od njih na lokalu možda jaki i da u lokalnom smislu mogu da daju neke rezultate. Reč je verovatno o unutarstranačkim dogovorima, koje je teško prokljuviti“, ocenjuje Pejić dodajući da se procenti njihove podrške u istraživanjima „mere u tragovima“ ne računajući stranku Rasima Ljajića.

Đorđe Vuković iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) napominje takođe da je teško merljivo to koliko manji partneri mogu doprineti rezultatu SNS, kao i da se koalicioni sporazumi baziraju „na dogovoru“. On dodaje da naprednjacima u tom smislu mogu da znače jedino Rasim Ljajić ili neka partija ili pokret koji imaju snagu na lokalnom nivou.

„Svakako te partije ne mogu da odmognu SNS, ali zasigurno nisu važne sa stanovišta ukupnog rezultata na izborima. Reč je više o dobroj volji onoga koji će ih uzeti na svoju izbornu listu“, objašnjava Vuković.

SNS, inače, za sada je dogovorila zajedničko učešće samo sa SDPS-om, ali još nije poznato koliku će zastupljenost partija Rasima LJajića imati na toj zajedničkoj listi. U ovom trenutku i dalje se ne zna da li će na toj listi za naredne izbore ponovo biti i Pokret socijalista Aleksandra Vulina, Nova Srbija Velimira Ilića, SPO i Pokret snaga Srbije, niti je poznato kada će o tome imati pregovore sa najvećom vladajućom partijom.

Dubravka Filipovski iz Nove Srbije ističe za Danas da se pregovori o tome „očekuju uskoro“. „Posle vikenda ću imati konkretnije informacije“, napominje ona. S druge strane, Aleksandar Čotrić iz SPO tvrdi za naš list da nema još ništa da kaže na tu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari