Nastojaćemo da stvorimo što širu koaliciju albanskih političkih partija iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, koja će na parlamentarnim izborima nastupiti pod nazivom Koalicija Albanaca Preševske doline – potvrdio je za Danas lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) i narodni poslanik Riza Halimi.

Nastojaćemo da stvorimo što širu koaliciju albanskih političkih partija iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, koja će na parlamentarnim izborima nastupiti pod nazivom Koalicija Albanaca Preševske doline – potvrdio je za Danas lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) i narodni poslanik Riza Halimi.
On je podsetio da je i za prošle parlamentarne izbore ta koalicija bila formirana, ali da su na kraju u njoj ostale samo dve partije – PDD i Demokratska unija doline (DUD).
– Razlozi za bojkot izbora prestali su donošenjem odluke o prirodnom pragu za predstavnike nacionalnih manjina, ali mi u okviru albanskog političkog korpusa na jugu Srbije nismo uspeli da se dogovorimo o zajedničkom nastupu, pa sam u parlament prošao samo ja – pojasnio je Halimi.
On je kazao da će „konsultacije o zajedničkoj listi biti ubrzani kako bi se što pre došlo do dogovora“. U tom slučaju, pored PDD Koaliciju Albanaca Preševske doline na majskim izborima činili bi Demokratska unija doline, Demokratska partija Albanaca, Pokret za demokratski progres i Nacionalni pokret Albanaca. To su partije koje su najveće i učestvuju u lokalnoj vlasti u Preševu i Bujanovcu. Prema Halimijevim rečima, njegova partija će insistirati na tome da „koaliciju sačinjavaju najjače i najorganizovanije partije“.
– Procene govore da bi uz zabeleženu izlaznost na nivou Pčinjskog okruga koja je na predsedničkim izborima iznosila gotovo 60 procenata, našoj koaliciji pod uslovom da nastupimo jedinstveno za dva poslanička mandata bilo neophodno oko 28.000 glasova – precizirao je Halimi.
On kaže da će lideri Albanaca s juga Srbije u ovoga puta imati „političke konsultacije sa vlastima u Prištini i Tirani“ i naglašava „da ne očekuje da bi tu moglo da bude bilo kakvih problema i dilema da li Albanci sa juga treba da izađu na izbore“.
– Mi smo tu podršku imali i na prethodnim parlamentarnim izborima, ali unutar našeg političkog korpusa nismo uspeli da ostvarimo potrebno jedinstvo pa smo dobili samo jednog poslanika. Tu grešku ovoga puta ne bi trebalo da ponovimo. Mislim da u ovom trenutku postoji politička volja da nastupimo zajednički – jasan je Halimi.
Šansu više za prevazilaženje političkih razlika među albanskim političarima na jugu Srbije on vidi u tome što se paralelno održavaju i lokalni izbori, pa je samim tim „politički kolač veći i daje šansu da svi budu zadovoljni“. Činjenica da izborni cenzus od pet procenata za lokalne izbore ne važi kada su u pitanju partije nacionalnih manjina, razlog je što će PDD, a najverovatnije i ostale od ukupno devet registrovanih političkih stranaka iz Bujanovca i Preševa, takođe samostalno izaći na izbore. Upitan da li će, pored toga što će najverovatnije ponovo biti kandidat za poslanika u Skupštini Srbije biti i nosilac liste PDD na lokalnim izborima on je rekao:“ Zakon dozvoljava i tu mogućnost jer se ne pominje činjenica da jedna trećina poslanika s liste obavezno mora da uđe u lokalni parlament. Mandati su vlasništvo političkih partija, pa se mogu raspoređivati proporcionalno osvojenim mestima. O tome će odluku doneti Glavni odbor PDD čiju sednicu ćemo održati do kraja nedelje“.
Ova partija će tokom ove i naredne nedelje usvojiti odborničku listu od 38 kandidata za SO Bujanovac, a potom i Preševo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari