Jedna lista ako bude tako moralo 1Lideri Saveza za Srbiju Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Predstavnici Saveza za Srbiju odustali su od ideje da je zajednička lista „Jedan od pet miliona“ jedini način na koji bi opozicija izašla na izbore kada se steknu uslovi da se glasanje odvija u fer, demokratskim i poštenim uslovima.

Umesto čvrstog stava o jednoj listi, predstavnici Saveza predlažu kolegama iz opozicije da svako može da odluči na koji način će učestvovati na fer izborima, a da će jedna lista biti formirana ukoliko situacija to bude nalagala, saznaje Danas posle jučerašnjeg sastanka opozicije na kojem se razgovaralo o „Sporazumu s narodom“.

Ipak, kako kažu naši izvori, bliski Savezu, Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza, koji se najviše zalagao za jedinstvenu listu, i dalje smatra da je to jedini pravi put za opoziciju.

Osim tačke o jednoj listi, prema našim saznanjima, došlo se i do dogovora da u taj dokument, kao jedna od stavki, bude ubačeno i zalaganje za ostvarivanje evropskih vrednosti. Naši izvori, koji su bili na sastanku, nam kažu da je i vlada stručnjaka ili eksperata zamenjena formulacijom „vlada odgovornih ljudi“. Prema rečima naših sagovornika, na jučerašnjem trećem sastanku postignut je visok stepen saglasnosti oko svih tačaka tog opozicionog akta jer se odustalo od čvrstih formulacija i svi učesnici su želeli da opozicija i na ovaj način pokaže dobru volju za međusobnom saradnjom.

Do potpisivanja ovog opozicionog dokumenta moglo bi da dođe već danas ili narednih dana, a očekuje se da svi učesnici sastanka budu potpisnici, sem ukoliko u poslednjoj verziji teksta sporazuma koji bude poslat bude delova koji nisu usaglašeni na jučerašnjem sastanku.

Izvori Danasa kažu da su predstavnici Dveri i DSS bili protiv ubacivanja evropskih vrednosti i integracija u dokument i da je DSS do kraja sastanka ostao suzdržan po tom pitanju, kao i po pitanju potpisivanju sporazuma.

Podsetimo, organizatori građanskih protesta koji traju već dva meseca zatražili su od opozicionih predstavnika da im ponude konkretne stvari na kojima će raditi kada ponovo sednu u državne fotelje kao i da im se na neki način obavežu da će nakon što preuzmu vlast biti smenjivi. Opozicioni predstavnici, koji su u decembru potpisali dokument o uslovima za fer i poštene izbore, uz PSG, koji se priključio nakon izbora novog predsednika, sastali su se ne bi li usaglasili „Sporazum s narodom“. Osim usvajanja zakona o poreklu imovine, lustraciji, obavezivanju na vladavini prava, među predlozima koji su se istakli u javnosti bili su zajednička lista „Jedan od pet miliona“ na kojoj bi bili predstavnici opozicionih stranaka, javnih ličnosti, sindikata, studenata i svih onih koji učestvuju na protestima i formiranje vlade stručnjaka koja bi u roku od godinu dana „dovela zemlju u red“. Predlog Saveza o zajedničkoj listi odbili su inicijativa Ne davimo Beograd, DJB i DSS.

Na sastancima osim predstavnika Saveza za Srbiju, su i predstavnici Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (pridružene članice SZS), Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo, Ne davimo Beograd, Nove stranke, Stranke moderne Srbije, Socijaldemokratske stranke i PSG. Ovog puta, sastanku nije prisustvovao Sergej Trifunović, predsednik PSG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari