Jelica Minić: Palma u skladu sa aktuelnim trendovima u EU 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Izbor dobitnika nagrade „Najevropljanin“, koju, od 2008. godine, potpuno samostalno dodeljuje Prva evropska kuća, pokazuje, nažalost, da je namera organizatora sopstvena promocija u mnogo većoj meri nego što je to promocija evropskih vrednosti .

To za Danas komentariše Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, vest da je titulu „Najevropljanina“ ove godine dobio Dragan Marković Palma. Reč je o političaru koji je u javnosti poznat po stavovima i delima koji se određuju kao suprotnost upravo onome što predstavljaju evropske vrednosti.

S druge strane, dodaje sagovornica našeg lista, ne bi trebalo smetnuti sa uma trend koji trenutno vlada i unutar same Evropske unije.

– U velikom broju država EU dominiraju upravo desničarske vlade koje se udaljavaju od korpusa evropskih vrednosti, što je, u ovom slučaju, jedan od pokazatelja da je to trend i u Srbiji – kaže Jelica Minić za Danas.

Ona naglašava da ne bi trebalo osporavati preduzetničke kvalitete Dragana Markovića Palme, kao što bi trebalo primetiti i, kako kaže, veliko zadovoljstvo sa kojim je Palma primio nagradu uz naglašavanje sopstvene proevropske orijentacije.

– To bi bila dobra strana ove ne baš najevropskije nagrade. Međutim, očigledan je koncept Prve evropske kuće i kriterijuma za dodeljivanje ove nagrade onima koji su trenutno u vladajućim strukturama i organizacijama koje su za njih vezane – smatra sagovornica našeg lista.

Na pitanje kako komentariše toliku medijsku vidljivost i zapaženost nagrade „Najevropljanin“, i pored činjenice da se ta titula gotovo svake godine nađe u rukama ličnosti koje imaju problematičnu biografiju, kada je reč o zastupanju evropskih vrednosti, dok, recimo, nagrada organizacije u čijem se sastavu nalazi sagovornica našeg lista – Doprinos godine Evropi, nema takvu popularnost, Minić odgovora da je to upravo zbog ličnosti za koje se vezuje nagrada „Najevropljanin“.

– Nagradu Evropskog pokreta u Srbiji – Doprinos godine Evropu – dobijaju najčešće ličnosti koje imaju nezavisnu i kritičnu ulogu u odnosu na vladajuće strukture, čiji su predstavnici dobitnici nagrade „Najevropljanin“. Među njima su recimo novinarska istraživačka mreža CINS, Mikser, Grupa 484 – kaže Jelica Minić za naš list.

Podsetimo, Prva evropska kuća bila je najpre u sastavu Evropskog pokreta u Srbiji, da bi 2008. godine zbog neusaglašenih stavova o kriterijumima za dodeljivanje nagrade „Najevropljanin“ došlo do njihovog razlaza. Prvi samostalni izbor Prve evropske kuće za dobitnika ovog priznanja bio je Vuk Jeremić, u vreme kada je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova, i kada je svojim negativnim odnosom prema EU i tamošnjim zvaničnicima izazvao brojne probleme sa stanovišta evropske orijentacije države. Naredne godine, „Najevropljanin“ po izboru Prve evropske kuće bio je Ivica Dačić, ali i Dragan Šutanovac, Bojan Pajtić, Oliver Dulić, i to u vreme kada su bili u strukturama vlasti. Aleksandar Vučić, Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Zorana Mihajlović takođe su dobitnici ovog priznanja, tek nakon što su došli na vlast.

Dok je Evropski pokret u Srbiji dodeljivao ovu nagradu, među dobitnicima su bili Zoran Alimpić, tadašnji predsednik SO Čukarica, Živan Saramandić, operski prvak, i Predrag Koraksić Koraks, karikaturista. Među nagrađenima bili su i Miroljub Labus, Nebojša Čović, Marija Bogdanović, Dragoljub Mićunović, Božidar Đelić, Jovan Ćirilov, Goran Marković, a 2003. godine Zoranu Đinđiću je nagrada dodeljena posthumno. Razlaz sa Prvom evropskom kućom najavljen je 2007. godine, kada je na predlog EPuS, te godine nagrađen Vojin Dimitrijević, a na predlog Evropske kuće u Beogradu, Nenad Popović za ekonomiju i Mića Jovanović za kulturu i obrazovanje. Žarko Korać, jedan od osnivača Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta, povodom takve odluke javno je uputio poruku: „Nakon vaše odluke da istaknutim tajkunima i simpatizerima JUL-a, stranke koja je imala otvorenu antievropsku platformu, dodelite plaketu ‘Najevropljanin 2007’, molim vas da me izbrišete iz vašeg članstva.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari