Jeremić: Bez saradnje SAD i Kine neće biti multilateralizma u 21. veku 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je danas da je neophodna reforma Ujedinjenih nacija, kako to ključno međunarodno telo ne bi „potonulo u irelevantnost“.

„Ujedinjene nacije su za Srbiju izuzetno važne, uključujući i zbog činjenice da će Savet bezbednosti UN odlučivati o konačnom statusu Kosova i Metohije. Svetska organizacija, međutim, danas nije u dobrom stanju. Neophodno je reformisati i druga multilateralna tela, poput Svetske zdravstvene organizacije, koja se suočila sa velikim problemima od izbijanja pandemije virusa korona“, rekao je Jeremić na visokom međunarodnom panelu „Multilateralizam i koga se to tiče“.

Panel je organizovan u okviru godišnje konferencije „Medej toks“ (MEDays Talks), koja se održava u Maroku, ali je diskusija ove godine zbog pandemije virusa korona održana putem video konferencijske veze.

Pored Jeremića, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, na panelu su učestvovali i dekan Ruske državne diplomatske škole Univerziteta u Moskvi Mihail Troicki, bivši ministri spoljnih poslova Mađarske i Turske Peter Balaš i Jašar Jakis, kao i Mark Elenbogen, spoljnopolitički savetnik Džoa Bajdena u nedavo završenoj izbornoj kampanji.

Balaš i Jakis su se složili da su se sistem UN i uticaj te krovne multilateralne organizacije značajno promenili od oktobra 2016. godine, kada je Jeremić završio na drugom mestu u trci za generalnog sekretara UN.

Upitan koji bi problem prvo rešavao da je danas na poziciji generalnog sekretara UN, Jeremić je odgovorio da bi njegov prioritet svakako bio oživljavanje prioriteta ispunjavanja ciljeva održivog razvoja do 2030. godine, i podsetio da u ovom trenutku nijedna država na svetu nije na putu da ih ispuni u roku.

Jeremić je ocenio da očekuje da će se SAD, ako Bajden bude i formalno proglašen za predsednika, vratiti u međunarodne organizacije, poput Svetske zdravstvene organizacije i UNESCO, kao i da će se ponovo angažovati u međunarodnim sporazumima, od kojih je jedan od najvažnijih Pariski sporazum o klimatskim promenama.

„Odnosi u svetu više nikada neće biti isti kao pre 2016. godine. Posebno veliki poremećaj je izazvala pandemija virusa korona, i biće potrebne godine benevolentnog i neagresivnog svetskog vođstva kako bi se stvari približile stanju koje smo imali pre samo pet godina, a koje je ionako bilo daleko od idealnog“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da „veliki šokovi vode velikim promenama“, i da je svet u poslednjih nekoliko godina preživeo nekoliko takvih udaraca.

„Situacija u svetu će u narednim godinama u presudnoj meri zavisiti od odnosa SAD i Kine. Podele između te dve sile su teško premostive, bez obzira ko će u neposrednoj budućnosti biti na vlasti u Vašingtonu i Pekingu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je „jedina nada da stvari krenu napred“ da se Amerika i Kina, uprkos neizbežnom rivalitetu, odluče da rade zajedno.

„Ako se oni ne odluče da zajedničkim naporima spasu ideju multilateralizma u 21. veku, onda ga za našeg života neće ni biti“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari