Jeremić drugi u petoj rundi glasanja 1

Kandidat za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić nalazi se na drugom mestu posle pete runde glasanja.

Prvi je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš sa 12 glasova „za“, dva „protiv“ i jednim uzdržanim, dok Jeremić ima osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neutralni glas.

Jeremić je na drugom mestu prestigao ministra inostranih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka koji je imao jedan negativni glas više, a, kako nezvanično ocenjuju analitičari, to je uspeo zahvaljujući velikoj diplomatskoj aktivnosti.

Naredni krug glasanja očekuje se za sedam do 10 dana, kada će glasovi stalnih članioca Saveta bezbednosti UN biti razdvojeni od glasova ostalih članica tako da će se tada videti koji kandidati ne uživaju poverenje članica koje imaju pravo veta.

Nakon završenog petog kruga glasanja u SB UN, za narednog generalnog sekretara UN, Vuk Jeremić je izjavio: „Peti krug glasanja u Savetu bezbednosti potvrdio je da se konstantno rangiramo pri samom vrhu liste kandidata, ovaj put se nalazimo na drugom mestu. Nastavljamo kampanju iz pozicije prvoplasiranog u istočnoevropskoj grupi, pred završnu fazu izbora u kojoj stalne članice SB imaju mogućnost najave upotrebe veta.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari