Jeremić: Ima razloga za optimizam 1

Kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Vuk Jeremić izjavio je danas da dosadašnji rezultati glasanja za izbor na ovu funkciju daju razlog za nastavak optimizma.

„Nalazili smo se od početka pri samom vrhu. Srpska kandidatura je dobila značajan broj glasova – ukupno drugi najveći broj glasova kada se saberu svi rezultati glasanja do sada. Cilj je da i u ponedeljak da ostanemo pri vrhu i spremni za odsudni segment ovih izbora koji počinje u oktobru“, rekao je Jeremić za „Glas Amerike“ uoči pete runde tajnog glasanja za izbor generalnog sekretara UN.

Upitan da prokomentariše podršku uglednih medijskih organizacija, Jeremić je rekao da je velika čast kada se dobije podrška uticajnih međunarodnih medija.

„Jedan od važnijih razloga zbog čega mislima da je srpska kandidatura dobila tako visok stepen podrške, ne samo u Savetu bezbednosti, već i u široj međunarodnoj javnosti, je to što smo se opredelili da nastupimo transparentno, otvoreno i sa konkretnim rešenjima kada je reč o budućnosti UN“, rekao je Jeremić.

On je istakao da su UN potrebne mnoge promene.

„To do sada niko nije bio spreman toliko otvoreno da kaže i da stavi na papir. Kandidatura Srbije sadrži 53 konkretna predloga kako učiniti UN modernijom i svrsishodnijom za rešavanje svetskih pitanja u 21. veku. Zato smo dobili široku podršku, kako u UN, tako i u međunarodnoj javnosti. Nadam se da će tako i ostati“, rekao je Jeremić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari