Jeremić iza Vučića izjednačen sa Dačićem 1

Prema telefonskom istraživanju koje je Nova srpska politička misao sprovela krajem jula na 1.100 ispitanika, na predsedničkim izborima najviše glasova, bez neopredeljenih, čak 31,9 odsto dobio bi lider SNS Aleksandar Vučić.

Gotovo identičan broj glasova dobili bi Ivica Dačić i Vuk Jeremić. Dačić bi dobio 14,8 a Jeremić 14,3 odsto glasova, dok bi aktuelni šef države Tomislav Nikolić zauzeo četvrto mesto sa 11,5 odsto glasova. Đorđe Vukadinović, direktor Nove srpske političke misli, kaže da je istraživanje pokazalo da Nikolić nije autsajder, ali i da nema zagarantovanu pobedu, osim ukoliko bi se Vučićevi glasovi automatski prelili na njega.

Bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića podržalo bi 6,6 odsto građana, dok bi lider radikala Vojislav Šešelj dobio 4,4 odsto glasova. Dragana Markovića Palmu podržalo bi 3,8 odsto građana, dok bi za Rasima LJajića glasalo 2,2 odsto, Sandu Rašković Ivić 1,6 odsto i Boška Obradovića 1,1 odsto. Izbor svih ostalih predsedničkih kandidata podržalo bi 7, 6 odsto građana. Istraživanja NSPM pokazuje da bi predsednički kandidati dobili nešto drugačiji procenat ukoliko bi se u obzir uzeli neopredeljeni.
„Jako je mnogo onih koji ne veruju nikome, nemaju stav, ne znaju i ne žele da se izjasne. Ta grupacija iznosi 59,6 odsto. To je strahovito velika brojka, a među njima je polovina onih koji uopšte ne izlaze na izbore, a polovina je onih koji ne znaju za koga bi glasali. Baš ta činjenica bi trku za predsedničke izbore mogla da učini neizvesnom“, kaže za Danas Đorđe Vukadinović. On dodaje da je istraživanje pokazalo da postoji velika konfuzija među naprednjačkim glasačima kada je reč o predsedničkim izborima.

Jedni bi, prema njegovim rečima, po inerciji automatski glasali za Vučića bilo da je reč da se kandiduje za premijera, patrijarha ili predsednika, dok drugi tvrde da je mesto premijera idealno za Vučića, a mesto predsednika za Nikolića.
„Treća grupacija naprednjaka pomalo je zbunjena i ne zna šta da misli. Zanimljivo je da Vučića podržavaju i pripadnici nekih drugih političkih opcija, poput SPS. Za Nikolića, koji u ovom trenutku predstavlja misteriju, uglavnom bi glasali samo naprednjaci. Istraživanje pokazuje da Nikolić nije autsajder, ali da nema zagarantovanu pobedu, osim ukoliko bi se 31 odsto Vučićevih glasova automatski prelilo na njega. Ukoliko bi se glasovi prelili, to bi Nikolića učinilo favoritom“, kaže Vukadinović. On dodaje da bi Vučić teoretski mogao da prokrči put Nikoliću, ali pitanje je da li to hoće a nije pitanje da li može.

Sagovornik Danasa kaže da Ivica Dačić ima malo veću podršku nego što ima njegova stranka, ali da se za njega još ni ne zna da li će se konačno i kandidovati. „Bilo bi interesantno šta bi Dačić uradio ukoliko bi ga Vučić zamolio da se ne kandiduje“, kaže Vukadinović. On dodaje da se još ne zna ni da li će se Vuk Jeremić kandidovati , s obzirom na njegovu kandidaturu za generalnog sekretara UN.
„Iznenađenje je Vuk Jeremić, koji ima široku podršku sa svih strana i iz levice i desnice, ali i iz vlasti i opozicije“ , zaključuje Vukadinović .

Kabinet: Nikolić se ne sprema za izbore

Predsednik Nikolić ne sprema se za predsedničke izbore, a sve priče o tome preuranjene su i nepotrebne, rečeno je agenciji Beta u kabinetu predsednika Srbije. Naš list objavio je juče da je Nikolić odlučio da se kandiduje za drugi mandat i da će objaviti odluku o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari