Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i evropski komesar Oli Ren saglasili su se juče u Briselu da je apsolutno potrebno podržati pregovarački proces o Kosovu, izrazivši uverenje da će on dovesti do kompromisnog rešenja.
– Saglasili smo se da je apsolutno neprihvatljivo pretiti jednostranim koracima i da svu podršku treba dati pregovaračkim stranama i procesu u okviru „trojke“ Kontakt grupe.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i evropski komesar Oli Ren saglasili su se juče u Briselu da je apsolutno potrebno podržati pregovarački proces o Kosovu, izrazivši uverenje da će on dovesti do kompromisnog rešenja.
– Saglasili smo se da je apsolutno neprihvatljivo pretiti jednostranim koracima i da svu podršku treba dati pregovaračkim stranama i procesu u okviru „trojke“ Kontakt grupe. Jedino pregovorima možemo doći do kompromisnog rešenja za budući status Kosova i Metohije – podvukao je srpski ministar.
Jeremić je ponovio da je rešenje za Kosovo koje će stabilizovati Srbiju, ujedno način da se stabilizuje ceo zapadni Balkan i da se olakša uključivanje i Srbije i Kosova u Evropsku uniju.
Na pitanje da li je za EU prihvatljiva podela Kosova, Oli Ren je rekao da se EU drži načela Kontakt grupe „koja ne uključuju i mogućnost podele“, ali je naglasio da će EU prihvatiti svako rešenje oko kojeg se dogovore Beograd i Priština. On je dodao da je juče razgovarao s predstavnikom EU u pregovaračkoj trojci Volfgangom Išingerom i da mu je preneo punu podršku evropske dvadesetsedmorice rešenju za Kosovo kroz pregovore. Evropski komesar naglasio je da u pregovorima očekuje „konstruktivan pristup“ Beograda i Prištine.
Šef srpske diplomatije istakao je da od sastanka ministara spoljnih poslova EU u petak i subotu u Portugalu očekuje da će se pozabaviti evropskom budućnošću zapadnog Balkana i uputiti „konstruktivnu i ohrabrujuću poruku za Kosovo“.
– Srbija ima svoj stav o budućem statusu, ali želi da pregovara i da odmakne veoma daleko u njegovoj realizaciji – rekao je srpski ministar. On je ponovo istakao da se Srbija zalaže za kompromisno rešenje, što podrazumeva da obe strane moraju nečega da se odreknu.
Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da je zadovoljan što pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom tehnički dobro napreduju, ali je istakao da je neophodan uslov za zaključivanje sporazuma puna saradnja sa Haškim tribunalom, što podrazumeva hapšenje i izručenje preostalih begunaca.
Evropski komesar je podvukao da je uspostavljanje pune saradnje srpskih vlasti s Haškim sudom istovremeno „stvar okončanja s prošlošću i pomirenja, kao i potvrde o vladavini prava“ u Srbiji, kao temeljne evropske vrednosti.
Ren je rekao da je SSP ključan za buduće odnose Srbije i EU, jer će doneti konkretne ekonomske i trgovinske pogodnosti za državu i predstavlja sledeći korak za evropske integracije. On je dodao da se 18. septembra očekuje potpisivanje sporazuma o viznim olakšicama sa Srbijom, koji će stupiti na snagu 1. januara 2008.
Jeremić je potvrdio rešenost Vlade Srbije da dostigne punu saradnju sa Haškim tribunalom, što je i uslov za okončanje procesa pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU. Jeremić je rekao i da Srbija do kraja godine treba da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari