Jeremić: Lažni izbori na proleće, pravi na zimu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je da će 2020. godina biti presudna i da će, ako opozicija istraje u bojkotu, sledeće godine izbori varovatno biti održani dva puta, lažni na proleće i pravi na zimu, kada će vlast biti poražena.

„U narednih nekoliko nedelja uslediće veliki pritisci da promenimo našu odluku o bojkotu lažnih izbora na proleće. Ako se ne pokolebamo i ostanemo čvrsti, nastaće nove okolnosti i postaće jasno da režim više nema legitimitet. Spoljna i unutrašnja situacija će biti takva da neće biti alternative održavanju pravih izbora“, rekao je Jeremić.

On je u Novom Sadu na obeležavanju godinu dana od osnivanja Gradskog odbora stranke, naveo da će uskoro biti objavljeno da je ispunjen značajan broj uslova za fer i poštene izbore, jer će biti usvojeni neki zakoni i možda promenjen poneki član REM, a opozicioni lideri počeće da dobijaju pozive za gostovanja na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

„Tada će nam naši partneri iz EU, od kojih većina ima dobre namere, reći da ipak razmislimo o izlasku na izborima, jer se ne možemo boriti van institucija ako želimo da izgradimo demokratski poredak. To će biti jako sugestivno i neće biti lako odupreti se tome. Ali Narodna stranka nema dilemu i sigurno će bojkotovati izbore, a uveren sam da će to učiniti i naši partneri iz SZS“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da 2020. godine svet ponovo obratiti pažnju na Zapadni Balkan, jer će na naplatu kinačno doći obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će rešiti pitanje Kosova i Metohije tako što će omogućiti stupanje Prištine u UN.

Vučić to neće ispuniti, između ostalog i zato što su se stvari na Kosovu promenile, rekao je Jeremić i dodao da će zato iz perspektive međunarodne zajednice u velikoj meri opasti Vučićeva upotrebna vrednost, pa će posledično opasti i njihov stepen tolerancije prema diktaturi u Srbiji.

„Moramo da učinimo sve da sprečimo Vučića da prizna Kosovo i da istrajemo na bojkotu lažnih izbora, jer je to najkraći i najbrži put ka promeni vlasti, koja će pasti naglo, u trenutku“, rekao je Jeremić, prenela je Narodna stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari