Vuk Jeremić Foto: Fonet/Nenad Đorđević

„Godine 2019. vlast u Srbiji se sprema da potpiše „razgraničenje“ sa Kosovom, odnosno stavi obavezujući potpis na dokument koji bi omogućio Kosovu punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama i direktno vodio ka stvaranju “Velike Albanije“, rekao je Jeremić, u intervjuu koji je, kako navodi Narodna stranka, Televizija BN odlučila da ne objavi.

Kako navode, Jeremić  je dodao da Vučić „poučen Miloševićevim iskustvom, neće sebi dozvoliti da ga uljuljkaju zapadne pohvale, svestan njihove jednoročnosti i kratkotrajnosti. Zato će im nakon predaje Kosova, momentalno ponuditi blisku saradnju na uspostavljanju “funkcionalne BiH”, odnosno razvodnjavanja autonomije Republike Srpske, kako bi kupio još nekoliko godina tolerisanja njegovog despotizma u Srbiji.“

Jeremić je naveo da je Evropa u opasnosti od novih migracija sa Bliskog istoka i širenja ekstremizma.

„Evropa sebi ne sme da dozvoli, kao što se to dogodilo 2015, da izbeglice i migranti ponovo stignu do njenih velikih gradova, te priprema zapadni Balkan kao bedem koji bi zaustavio nove talase njihovog nadiranja. Zato nas mnogi evropski političari posmatraju kao potencijalni kamp. A u kampu vam nije potrebna demokratija, već upravnik – poželjno psihopata“, rekao je Jeremić osvrćući se na relativno mlake kritike EU prema gaženju ljudkih prava i sloboda u Srbiji.

Jeremić je podsetio na razlog zbog kojeg je boravio u Banjaluci, a to je poziv Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) na čijem je godišnjem okupljanju trebalo da bude glavni govornik, ali je skup otkazan zbog protesta u glavnom gradu Republike Srpske.

„Za upotrebu sile prema demonstrantima nema opravdanja. Ove proteste je prozrokovala jedna teška porodična tragedija za koju već devet meseci niko nije odgovarao. Tako nešto se ne dešava u civilizovanom svetu.”

Govoreći o odnosu Srbije i Republike Srpske, Jeremić je istakao da taj odnos mora biti rasterećen stranačkih opredeljenja.

„Ne treba da bude bitno ko je na vlasti u Beogradu ili Banjaluci da bi one sarađivale i međusobno se podržavale“, kazao je Jeremić i dodao da smatra da bi “bilo normalno da i opozicija iz Srbije bude rado viđen gost u Republici Srpskoj i obrnuto.”

On je podsetio i da ideologija Narodne stranke počiva na ideji da se tzv. nacionalne i građanske vrednosti međusobno ne isključuju.

„Nema kolektivnog uspeha jedne nacije bez slobodnih i ostvarenih pojedinaca i obratno, nema slobodnih i uspešnih pojedinaca ako iza njih ne stoji zajednički okvir koji im omogućava da napreduju“, zaključio je Jeremić.

Povezani tekstovi