Jeremić: Odluka o bojkotu izbora definitivna 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsedavajući Savezom za Srbiju i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je odluka o bojkotu izbora definitivna, da je svakim danom situacija sve gore i da uslova za fer i poštene izbore nema.

Jeremić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta nije dalo rezultate i da se situacija samo pogoršava, te da je otklonjena svaka sumnja da su fer i pošteni izbori mogući.

„Mi smo odavno definitivno stavli tačku (na izbore ne izlazimo), a mislim da će i naši prijatelji iz EU dići ruke ako već nisu. Svakim danom je situacija sve teža i gora. Aleksandar Vučić (predsednik Srbije) nije spreman da napravi bilo kakav ustupak, a mi smo našu konačnu odluku doneli“, rekao je Jeremić.

Sumirajući dešavanja iz 2019. godine on je kazao da je to godina u kojoj se pokazalo da protesti ne mogu biti ugašeni, godina u kojoj je napravljen sporazum sa narodom i opstao, godina u kojoj Univerzitet u Beogradu odbanio akademsku čestitost poništivši doktorat ministra finsija Siniše Malog i u kojoj je iz „zarobljeništva Aleksandra Vučića“ izbavljen uzbunjivač Aleksandar Obradović.

On je kazao da veruje da će naredna godina biti ona u kojoj su u Srbiji definitovno započele suštinske promene.

„Vučić poslao pismo Pompeu ne pominjući nemile dogadjaje u Crnoj Gori“

Vuk Jeremić je izjavio danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio zataškavanjem dešavanja u Crnoj Gori i u prilog tome naveo pismo koje je Vučić poslao državnom sekretaru SAD Majku Pompeu, ne pominjući sporenja oko usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.

Jeremić je rekao da u pismu koji je Vučić uputio povodom Pompeovog rođendana nema ni reči o nemilim događajima u Crnoj Gori, a da u diplomatskim odnosima nekad važnije to što nije napisano.

„Vučić mu time šalje direktnu poruku – Srećan ti rođendan, ovde je sve uredu“, rekao je Jeremić.

On je naveo da se u pismu pominje i sastanak Pompea i Vučića od 20. avgusta, kada je u delegaciji Srbije bio bivši britanski premijer Toni Bler.

Jeremić je rekao da Vučić zataškava i umanjuje značaj dešavanja Crnoj Gori i time što je na dan kada je zakon usvojen novi ambasador Srbije u Podgorici predao akreditive.

Bivši ministar spoljnih poslova Vučićevo ponašanje je okarakterisao nedržavničkim.

Govoreći o investicionom planu u narednih pet godina koji su predstavili Vučić i premijerka Ana Brnabić, on je kazao da ono što piše u platformi nije našlo u budžetu za 2020. godinu.

„Vi nemate to u budžetu jer su ta dva papira radila dva odvojena mafijaška klana. Platformu ‘Srbija 2025’ je pravila Bebina grupa (Vladimir Popović), a budžeta za 2020. godinu Sinišina grupa (ministar finansija Siniša Mali)“, rekao je Jeremić.

„Kriminalni interes Vučića i Djukanovića iznad prava srpskog naroda u Crnoj Gori“

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da nije optimista sve dok u Srbiji postoji vlast koja ima važnije stvari u odnosima sa Crnom Gorom nego što su prava i boljitak srpskog naroda u toj zemlji.

„Danas je politički, kriminalni, mafijaški i poslovni interes porodica Vučić i Đukanović pretpostavljen pravima srpskog naroda u Crnoj Gori. I ako je do sada postojao tračak sumnje da je to tako, poslednjih nekoliko dana su krunski dokaz da je to slučaj“, rekao je Jeremić u intervjuu za „Glas Šumadije“.

Naveo je da je na dan kada je u crnogorskom parlamentu usvajan zakon (o slobodi veroispovesti) novi ambasador Srbije u Crnoj Gori predao svoje diplomatske akreditive crnogorskim vlastima i time zvanično otpočeo svoj mandat.

„To je visoko protokolarni čin, koji ima jasno diplomatsko značenje: da su odnosi dve zemlje potpuno normalni. I Srbija je poslala poruku da ne smatra da je problem to što se dešava. Vučić je time poslao jedan sofisticiran signal svetu – da ga to ne zanima. To je krunski dokaz da su Milo Đukanović i Aleksandar Vučić u dilu koji nadilazi državne odnose“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je svakim danom sve više onih koji su svesni da će kraj sistema kakav postoji u Srbiji doći u bliskoj budućnosti.

„I ovom zlu će doći kraj. Postavlja se pitanje kada. Poslednjih meseci se čini da će kraj doći brže nego što su planirali. Da nije tako ne bi Siniši Malom bio oduzet doktorat, ne bi bilo uzbunjivača, ne bi hapsili miljenika BIA koji je vlasnik Jovanjice, a uzgaja marihuanu državnim subvencijama… Na kraju, ne bih ni ja bio na RTS-u da nešto nije počelo“, rekao je Jeremić.

Kazao je da će Narodna stranka bojkotovati „lažne izbore na proleće“, što će učiniti i ceo Savez za Srbiju.

„Mislim da će to biti jedan važan pokazatelj ko je sa koje strane. Svi koji budu izašli na izbore, da li na listi vladajuće stranke, da li kao neko ko glumi opoziciju vladajućoj stranci – Dačić, Zukorlić, Karić, Vulin, Drašković, razni pokreti metla, četki, grupe gradjana, PUPS, svi Čede, Čanci i Miše Vacići na proleće će glumiti opoziciju. Glumiti da postoje izbori na kojima gradjani slobodno odlučuju“, rekao je Jeremić.

Dodao je da oni koji ne budu učestvovali na izborima pokazaće da nisu baš svi isti.

„Nije lako, ako ste politička organizacija, da se odlučite da ne učestvujete na izborima. Jer tada i ovo malo vidljivosti više nemate. Kada je reč o finansiranju, samo oni koji su predstavljeni u Skupštini mogu računati na ozbiljno finansiranje svog političkog delovanja iz budžeta. Mi smo se toga odrekli. Nećemo zbog sitnih privilegija ili zbog finansiranja iz budžeta pristati da glumimo u Vučićevom cirkusu“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari