Jeremić: Osnovni zadatak Narodne stranke je vraćanje morala u politiku 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će opozicija bojkotom predstojećih „lažnih izbora“ pokazati građanima spremnost na žrtvu i da joj nije stalo samo do ličnih privilegija.

„Politika i etika su danas u Srbiji duboko zavađene. Svaki pristup ozdravljenju društva suštinski mora da se zasniva na povratku morala u politiku. To je ono na čemu je nastala Narodna stranka i ono za šta ćemo se zalagati u godinama koje su pred nama“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je naveo da je apatija u društvu jedan od najvećih problema zbog kojih nije lako zamisliti brzu promenu vlasti, i podsetio na reči jednog francuskog mislioca da „narod nikada ne gubi snagu, već samo volju“.

Predsednik Narodne stranke je ocenio da je značajan deo građana izgubio volju.

„Da bismo narodu vratili volju, moramo povratiti veru, odnosno poverenje. Bojkot je apsolutno neophodan i da bi građani videli da u opoziciji postoje ljudi koji se bave politikom ne samo zarad sopstvenih privilegija, poslaničkih ili odborničkih mesta i nekakvih apanaža, već da su spremni da podele sudbinu naroda i idu težim putem, umesto da za nadoknadu učestvuju u tragičnom cirkusu kao što su ‘pinkovski’ izbori i sednice sadašnjeg parlamenta“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je bojkot „lažnih izbora“ preduslov da se dođe do normalnih izbora, i dodao da sistem ne može da promeni onaj ko je spreman da parazitira u njemu, te da na predstojećim izborima neće učestvovati niko ko nije u direktnom dogovoru sa režimom.

Predsednik Narodne stranke je rekao da bi potpis na sporazum o „razgraničenju“ sa Kosovom i Metohijom, o kojem pregovara predsednik Srbije Aleksandar Vučić i koji predviđa stolicu Prištine u UN, predstavljao akt veleizdaje i priznanje južne srpske pokrajine kao nezavisne države.

„Režimski mediji će pokušati da predstave da kosovska stolica u UN ne znači priznanje, što je najveća laž. Može Vučić da govori da je crno belo, ali to znači priznanje. Kosovu je potrebno još samo članstvo u UN da bi zaokružilo svoj međunarodno-pravni subjektivitet“, naveo je Jeremić.

Jeremić je rekao da Narodna stranka nije protiv pregovora sa Albancima, ali se apsolutno protivi potpisivanju akta kojim bi Srbija otpisala svoj suverenitet nad teritorijom Kosova i Metohije i kojim bi Priština dobila punopravno članstvo u UN.

„Mi bismo razgovarali sa kosovskim Albancima i sa njima pokušali da rešimo more zajedničkih problema, da uspostavimo ekonomsku saradnju, koja danas ide isključivo preko kriminalaca sa severa Kosova, naučnu i kulturnu saradnju i obezbedimo uslove za normalan život na ovim prostorima, bez obzira što se ne možemo složiti o statusu“, rekao je Jeremić.

Dodao je da bi trebalo pokazati strpljenje i čvrstinu kako bi kosovski Albanci shvatili da u Beogradu niko nikada neće biti spreman da im prizna nezavisnost i da bi tek tada „pragmatizam obe strane naložio da se govori o nečemu što ima smisla“.

Jeremić je, povodom jučerašnje Skupštine Narodne stranke, rekao da su usvojeni programi o ekonomiji, poljoprivredi, kulturi i dijaspori, čija bi primena trebalo da počne prvog dana po promeni vlasti.

„Očekivanja građana posle promene vlasti biće mnogo veća nego 5. oktobra i tada neće biti vremena da se smišlja šta i kako činiti. Sada je vreme da se planira kako podići Srbiju iz pepela“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari