Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

“Srbija je dala značajan doprinos ovom važnom globalnom sporazumu, naročito za vreme predsedavanja generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija”, kaže predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, i dodaje da se narodnjaci zalažu za reviziju aktuelne energetske strategije, za izradu konkretnih programa za prilagođavanje klimatskim promenama, kao i za veća javna ulaganja u vitalnu nacionalnu infrastrukturu.

“Kao I drugi delovi sveta, naš region i naša zemlja pogođeni su u velikoj meri klimatskim promenama, što vidimo po sve dužim periodima suša i sve češćim poplavama. Smatram da se kao društvo moramo prilagoditi ovim okolnostima, kako bi smanjili rizike i štetu za naše građane.”, naveo je lider narodnjaka.

Zahvaljujući angažovanju predsednika Narodne strane Vuka Jeremića tokom protekle dve godine u Beogradu je organizovano vise skupova na kojima su razmatrani problemi klimatskih promena i moguća rešenja.

 Najistaknutiji događaj je međunarodna konferencija “Klimatske promene i zelena ekonomija” iz 2015.godine koja je okupila ministre, diplomate, međunarodne zvaničnike, kao i istaknute pojedince iz poslovne i akademske zajednice jugoistočne Evrope.

 U saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, pre mesec dana je organizovano i predavanje jednog od najcenjenijih svetskih klimatologa i okeanografa Štefana Ramštorfa sa Univerziteta u Potsdamu.