Jeremić: Radikalizacija protesta neophodna, režim četiri meseca neće da čuje građane 1Foto: BETA/EMIL VAS

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je radikallizacija građanskih protesta neophodna posle velikog mitinga 13. aprila u Beogradu.

Razlog tome je, kako je rekao, taj što vlast puna četiri meseca odbija da čuje zahteve građana i opozicije. Naveo je da radikalizacija nikako ne sme da podrazumeva nasilje, sukobe i otežavanje života građana na bilo koji način.

„Radikalizacija treba da uzme različite forme građanske neposlušnosti, kojima bi se parcijalno blokiralo funkcionisanje režima”, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je istakao da te akcije moraju biti inteligentno osmišljene kako bi se minimalizovala šteta u normalnom funkcionisanju života građana, a maksimalizovala nemogućnost funkcionisanja određenih uzurpiranih državnih organa.

„Akcije moraju biti većeg intenziteta od dosadašnjih šetnji, i moralo bi da bude više hrabrosti u nastupu. Narodna stranka, ja lično, a verujem i ostatak rukovodstva Saveza za Srbiju, smo spremni da podnesemo taj rizik”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je četiri meseca bilo više nego dovoljno da režim čuje poruku nezadovoljnih građana.

„Nisu hteli da je čuju, tako da je došlo vreme da se okrene novi list“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom protestne šetnje do televizije Pink, najavljene za subotu, 6. april, istakao da to neće biti nasilna akcija i da se ne planira ulazak u prostorije te televizije.

„Nisam pristalica nasilnog ulaska u bilo koji medij i mogu odgovorno da tvrdim da u subotu toga neće biti. O tome smo detaljno razgovarali i u Savezu. Cilj šetnje do Pinka je da se iskaže ogorčenje i nezadovoljstvo uređivačkom politikom te televizije, koja zloupotrebljava nacionalnu frekvenciju i karakterno urniše lidere opozicije, crta ljudima mete na leđima. To je televizija koja je emitovala skandalozne spotove protiv Olivera Ivanovića, nakon čega je on ubijen“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je naveo da je Pink privatna televizija koja je od svih građana ove zemlje na raspolaganje dobila nacionalnu frekvenciju kao bitan nacionalni resurs, ali uz obavezu da će ga koristiti uravnoteženo i u skladu sa zakonom.

„Pink na najnotorniji mogući način krši zakone koji definišu dodeljivanje nacionalne frekvrencije i kojima je, između ostalog, propisano istinito i balansirano izveštavanje o političkim događajima. U Srbiji više nije moguće izjašnjavanje građana na fer izborima, a Pink je sa zloupotrebom nacionalne frekvencije jedna od bitnijih alatki onih koji su to slobodno izjašnjavanje onemogućili“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom optužbi provladinih tabloida da je umešan u međunarodnu korupciju, istakao da je američki tužilac izdao zvaničan dopis u kojem je naveo da Jeremić nikada nije bio ni osumnjičen ni okrivljen, niti je istraga bila usmerena protiv njega, kao i da nije tražio bilo kakvu vrstu nagodbe.

Jeremić je, povodom navoda tabloida i medija bliskih vlastima o dokumentarnom filmu u kojem je američki novinar Metju Rasel Li navodno „raskrinkao korupciju u UN“, rekao da je to osoba kojoj je doživotno zabranjen ulazak u zgradu UN zbog neprimerenog ponašanja i širenja lažnih vesti, i da u vezi sa tom odluke nezadovoljstvo nije iskazala nijedna država članica.

On je dodao da Li svakodnevno optužuje za korupciju Generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je, kao i Jeremić, tokom trke za najvišu funkciju u međunarodnom poretku bio predmet detaljnih provera od strane najmoćnijih država sveta, koje nisu pronašle ništa sporno u njihovim biografijama i finansijama.

„Njemu isfabrikovane materijale o meni šalje navodno istraživački portal Antidot, koji je zapravo režimska propagandna jedinica kojim direktno upravlja Vladimir Beba Popović“, rekao je Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari