Jeremić: Skandalozan izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju 1Foto:Beta

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da je izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji će biti predstavljen na sednici Skupštine Srbije, dokaz „šarlatanskog odnosa“ aktuelne vlasti prema svemu, pa i prema pitanju Kosova, i najavio da poslanici te stranke u ponedeljak neće učestvovati u skupštinskoj raspravi.

Jeremić je agenciji FoNet kazao da je izveštaj na 98 strana „blago rečeno skandalozan“.

„On je šokantan, on u potpunosti ogoljava površnost i nemar koji ova vlast već godinama iskazuje po pitanju Kosova, pogotovo u kontekstu pregovaračkog procesa“, ukazao je Jeremić. Kako je objasnio, „mi zaista ne možemo da na bilo koji način drugi reagujemo, osim iskazivanja dubokog šoka šta je postao zvanični izveštaj Srbije u prethodnih šest godina“.

On je podsetio da je Narodna stranka ranije na Predsedništvu stranke donela odluku da će biti spremna da razmotri učešće na sednici, ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavi pisani izveštaj i platformu za dalje pregovore po pitanju Kosova. Jeremić je, međutim, konstatovao da je 45 strana izveštaja „slikovnica“, a da se na svega pet strana priča o pregovaračkom procesu.

„Za šest godina pregovaranja ima samo pet stranica izveštaja, koji ne uključuju bilo kakvu diskusiju o predlogu za koji je predsednik Vučić rekao da nije dobio podršku, ni međunarodne, niti domaće javnosti“, rekao je Jeremić.

On je napomenuo da se na tih pet strana ne pominju „reč razgraničenje“, ali ni „razgovori koje je Vučić imao sa (predsednikom Kosova Hašimom) Tačijem širom sveta“. To je „neprimeran dokument“, smatra Jeremić, koji je zapanjen što su odlučili da sa takvim papirom izađu pred predstavnike građana.

Prema Jeremićevom stavu, izveštaj nema upotrebnu vrednost, osim za „budući proces, kada se u budućnosti bude sudilo nosiocima aktuelne vlasti što su se na ovakav način odnosili prema važnim državnim pitanjima“.

On je potvrdio da poslanici Narodne neće učestvovati na skupštinskoj sednici, koja je zamišljena da bi vratila poslanike opozicije u parlament. Kako je obrazložio, u izveštaju Evropske komisije se, kao jedan od najvažnijih problema u funkcionisanju države, navodi da su institucije u krizi i da je debata suspendovana.

Upitan šta očekuje od sednice u ponedeljak, Jeremić je odgovorio da očekuje „jedan psihodelični vodvilj koji će biti direktno prenošen na više televizija sa nacionalnom frekvencijom“.

Prema njegovom predviđanju, Vučić će „nastaviti da se ophodi prema javnosti, kao i do sada, upućujući pretnje i uvrede, vodeći dugačak monolog o svemu, osim o suštinskim pitanjima“. Jeremić je dodao da vlast u Srbiji već šest godina pregovara o budućnosti Kosova, razgovara sa svetskim predstavnicima i kosovskim predstavnicima, ali ne i u institucijama Srbije, kao i da je ova sednica bila važna prilika, koja je propuštena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari