Jeremić: Srbija da istinski, solidarno i bratski podrži novu vlast u Crnoj Gori 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi Srbija trebalo da istinski, solidarno i bratski podrži novu vlast u Crnoj Gori, jer je to pitanje najvišeg državnog i nacionalnog prioriteta, i da bi tu podršku trebalo da zajednički zastupaju srpska vlast i opozicija.

„Da se dogovorimo da postoji jedna stvar oko koje ne napadamo jedni druge, ne hvatamo se za gušu, nego da kažemo da je ovo pitanje od najvećeg mogućeg značaja za našu zemlju i naš narod, kao i za ceo region, i hajde da se oko toga ne svađamo“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je istakao da podrška Srbije ne sme biti takva da stvara unutrašnje probleme u Crnoj Gori i da bude bez uplitanja u interne političke odnose, jer tamošnja nova vlast nasleđuje izuzetno složenu situaciju – prilike su veoma delikatne, a ekonomska situacija izuzetno teška nakon propale turističke sezone.

Predsednik Narodne stranke je naveo da je ono što je pokazala opozicija u Crnoj Gori velika inspiracija za ceo region, i da se od nje može naučiti da je moguće ostaviti po strani političke razmirice i ideološke razlike kada je reč o saradnji na ostvarivanju strateškog cilja.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće imati hrabrosti da potpiše dokument kojim bi Srbija omogućila Prištini članstvo u UN, odnosno praktično priznala samoproglašeno Kosovo.

„Vučić je video šta se dogodilo u Crnoj Gori, gde je Milo Đukanović pogrešio jer je dirnuo u stvar koja se ne dira – dirnuo je u identitetsko pitanje – i izgubio izbore prvi put nakon 30 godina, a Đukanović umnogome liči na Vučića, pre svega u odnosu prema organizovanom kriminalu i demokratskim vrednostima“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Vučić samovoljno i bez ikakve pregovaračke platforme premestio pregovore o Kosovu i Metohiji u Belu kuću i da predstojeći razgovori u Vašingtonu sa predstavnicima prištinskih vlasti „predstavljaju opasnost“.

„U Beloj kući nema Rusije i njenog veta na Savetu bezbednosti UN, a Vučić je tamo premestio razgovore, dok je lažno optuživao bivšu vlast da je premestila proces iz Njujorka u Brisel. Iako sada verovatno neće biti potpisan konačni sporazum, ako Donald Tramp pobedi na izborima za predsednika SAD, on bi mogao da ih ponovo pozove u Belu kuću, jer je već učinjen presedan promene formata“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, govoreći o odnosima u srpskoj opoziciji, rekao da bi opozicija trebalo da se udruži oko višeg cilja, koji je u interesu svih građana Srbije i izrazio uverenje da će se naći način da se prevaziđu aktuelne poteškoće.

Na pitanje šta je trenutno problem, Jeremić je odgovorio da saradnja Narodne stranke i Stranke slobode i pravde nije kao što je bila pre izbijanja skandala koji je prouzrokovao bivši član i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović „svojim šovinističkim ispadom i pokušajem da prevede značajan broj članova i odbora u stranku Dragana Đilasa“.

„Mi nismo imali veze sa snimanjem Jovanovićevog razgovora (koji se pojavio u javnosti). Strašno je ono što je Jovanović izgovorio i činio. Nije ohrabrujuća Đilasova izjava da Jovanovića reči koje je izgovorio samo trenutno diskvalifikuju od bavljenja politikom i stupanja u Stranku slobode i pravde. Koliko je dugo to trenutno“, upitao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da je funkcioner SNS-a Bratislav Gašić je „godinu dana sačekao na klupi nakon verbalnog ispada prema novinarki“.

„Nadam se da Đilas nije imao nešto slično na umu kada je u više navrata podvukao da ’trenutno’ za Nikolu Jovanovića nema mesta na političkoj sceni“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari