Jeremić: Srbija je korumpirana autokratija, situacija bi mogla da se otrgne kontroli 1Vuk Jeremić Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da Srbija više nije demokratska država, nego „korumpirana autokratija“ u kojoj je predsednik Republike Aleksandar Vučić prigrabio sve poluge moći dok u potpunoj tajnosti pregovara o precrtavanju granica u regionu.

„Ne mogu se, međutim, graditi regionalna stabilnost i dobri odnosi među narodima huškačkom retorikom kojom se građani okreću jedni protiv drugih. Nije loše kada su ključni ljudi na položajima dobri prijatelji – recimo poput Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Edija Rame – ali ako se svi ostali svađaju, onda se situacija pre ili kasnije otrgne kontroli”, rekao je Jeremić u intervjuu za bečki list „Standard“.

Jeremić je podsetio da je tako bilo i početkom devedesetih, kada su Milošević i Tuđman bili u bliskim privatnim odnosima i iza zatvorenih vrata pregovarali o podeli Bosne i Hercegovine, što se završilo potpunom katastrofom.

Upitan da li će Vučić i Tači ove godine postići sporazum koji podrazumeva razmenu teritorija, Jeremić je odgovorio da je, po njegovom mišljenju, verovatnoća da se to dogodi 50 odsto, jer tome postoji jaka opozicija, i kod Srba i kod Albanaca.

„Takvom rešenju se protivi većina građana u Srbiji, kao i Srpska pravoslavna crkva. Voleo bih da se i evropska javnost okrene dugoročnim perspektivama umesto brzopletim rešenjima. Upravo zato su važni javna rasprava i transparentnost“, rekao je Jeremić.

Na pitanje zašto su EU i SAD zanemarili demokratske principe na Balkanu, Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN, odgovorio je da se važna promena dogodila u evropskoj birokratiji.

„Odlazeća administracija je u nedostatku opipljivih spoljnopolitičkih uspeha, htela da proglasi brzu diplomatsku pobedu na Balkanu. Mnogi predstavnici EU znaju da je precrtavanje granica recept za obnovu nestabilnosti u regionu, ali pošto ne nameravaju da ga u bliskoj budućnosti integrišu, ne uzbuđuju se previše zbog rizika koji to nosi“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari