Jeremić: Srbija je pred velikim izazovima, potrebna nam je sabornost 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je, povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja, da je to trenutak u kojem bi svi trebalo da se zamisle o tome „šta nas čini narodom i državom“ i sa kojim će se opasnostima i izazovima Srbija suočiti u narednim godinama, bez obzira ko će biti na vlasti.

„Izgubili smo poglavara institucije koja nam istorijski mnogo više znači nego nekim drugim narodima. Zato danas nije trenutak za razgovore o dnevnoj politici“, rekao je Jeremić u Užicu, gde je osnovan gradski odbor Narodne stranke, navodi se u saopštenju ove stranke.

„Moramo da ojačamo državu i da prestanemo da se delimo, jer nas je isuviše malo da bismo podeljeni mogli da se suočimo sa velikim izazovima koji nas sasvim izvesno očekuju. Zato imamo obavezu da suštinski promenimo stanje u Srbiji, jer nema sreće na putu na kojem se danas nalazimo“, dodao je Jeremić.

Jeremić je ocenio da je „Srbija danas podeljena, posvađana i ogorčena“.

„Ogorčeni smo na sebe, na druge, na region kojem pripadamo i na svet koji se o nas ogrešio. Ogorčen i ozlojeđen čovek ne vidi ništa drugo osim osvete, sukoba i isterivanja pravde koje se na kraju često završi nesrećno, što nas uči istorija svetskih revolucija“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je angažovanje u javnom životu, odnosno u politici, jedini način da se stvari promene i da „ljudi počnu da žive život dostojan čoveka i ostave potomcima bolje okolnosti, kakve god bile globalne prilike“.

„Nije rešenje ’gledati svoja posla’. To možda jeste privlačno i rasterećujuće, čoveku se čini da je mnogo lakše da ne gleda ohole ljude koji su spremni da urade apsolutno sve zarad vlasti, ali takvo stanje je nemoguće promeniti bez angažovanja u javnom životu“, rekao je Jeremić.

„Kada motiv za bavljenje politikom bude zajednički boljitak, a ne lična korist i bogaćenje, tada će jedna od najvažnijih stvari biti to da pomirimo Srbiju“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je promena vlasti tek prvi, ali nikako i najveći cilj Narodne stranke, jer sledi mnogo važniji zadatak – promena sistema, pomirenje i sabornost.

„U suprotnom, pitanje je da li ćemo opstati. Preti nam nestajanje, Srbija je u demografskom poniranju, a mladi masovno odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Ako ne budemo shvatili prirodu talasa koji zapljuskuju prostor na kojem živimo, onda smo u opasnosti da nestanemo u vrtlogu istorije. Mnogo je više naroda koji su nestali nego onih koji danas postoje“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da međunarodni faktor nije zainteresovan da promeni stvari u Srbiji.

„Mi smo jedini kojima je to u interesu. Velika je greška misliti da će nam neko drugi obezbediti sreću i prosperitet. To moramo da učinimo sami“, zaključio je Jeremić.

Za predsednicu Gradskog odbora Narodne stranke Užice izabrana je pravnica Ivana Parlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari