Jeremić u drugom krugu 1

Kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Vuk Jeremić izjavio je danas da je izuzetno zadovoljan rezultatom prvog neformalnog glasanja Saveta bezbednosti UN o narednom generalnom sekretaru te organizacije, smatra da Srbija ima dobru poziciju uoči drugog kruga glasanja, koje bi moglo biti već sledeće nedelje.

Jeremić je u pisanoj izjavi podsetio da je SB UN, iza zatvorenih vrata, obavio prvi krug tajnog izjasnjavanja o kandidatima za novog Generalnog sekretara UN.

Ishod glasanja neće biti saopštavan javnosti, a jedino su kandidati, kao i njihove države, obaveštene o sopstvenom učinku. Od kandidata se očekuje da poštuju odluku SB UN da se ne izlazi u javnost sa brojevima, rekao je Jeremić.

Naša kandidatura, ocenio je Jeremić, je zapažena kao jedina koja je ispraćena konciznom i transparentnom platformom.

Nastavljamo sa dinamičnom kampanjom i u drugi krug ulazimo sa opreznim optimizmom, poručio je Jeremić.

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, Vuk Jeremić, osvojio je devet pozitivnih glasova od 15 država članica Saveta bezbednosti, javlja B92.

Ambasadori su se u prvom krugu opredeljivali između 12 kandidata među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić, bivši predsedavajući Generalne skupštine UN i nekadašnji šef srpske diplomatije.

Uobičajeno je da se proces izbora okonča do oktobra. Novi generalni sekretar će funkciju od Ban Ki-muna preuzeti u januaru naredne godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari