Vuk Jeremić oto: Narodna stranka

On je naveo  da bi prvi prioritet trebalo da bude uspostavljanje normalnih uslova za život kosovskih Srba i Albanaca.

„U Stejt departmentu mi je juče rečeno da moramo da shvatimo da je Kosovo nezavisna država i prihvatimo tu realnost koja se neće menjati. Bojim se da je to nemoguće svakom ko drži do našeg kulturnog i nacionalnog identiteta“, rekao je Jeremić na predavanju na Diplomatskoj akademiji Univerziteta Džordžtaun, koja je jedna od najprestižnijih ustanova tog profila na svetu, a prenosi Narodna stranka.

Jeremić se u Stejt departmentu kao predsedavajući Savezu za Srbiju zvanično sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom.

„Tražiti od bilo koga u Srbiji da se pod bilo kojim uslovima potpisom formalno odrekne Kosova i Metohije jeste tražiti nešto što niko nije učinio u prethodnih šest vekova i to ne bi trebalo pokušavati ni
u 21.veku“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je kosovski zavet za Srbe jedan od tri stuba nacionalnog identiteta, pored jezika i ćiriličnog pisma i svetosavske pravoslavne vere, i dodao da je taj mit, zasnovan na Kosovskom boju i kolektivnom žrtvovanju za slobodu, opstao uprkos vekovima otomanske okupacije.

„Za nas je apsolutno nemoguće da se odreknemo Kosova i Metohije. To niko u istoriji Srbije nije učinio, čak ni tokom punih pet vekova otomanske vlasti ili za vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu“, rekao je Jeremić.

„Smatram da u kratkom roku moramo da uspostavimo normalne uslove života na Kosovu i Metohiji tako da Srbi i Albanci počnu da žive bez napetosti. Trenutno je to veoma teško, jer su u Beogradu i Prištini na vlasti ljudi koji su bili duboko umešani u neprijateljstva krajem devedesetih. Hašim Tači je bio ratni komandant i po mom dubokom uverenju ratni zločinac, a Aleksandar Vučić Miloševićev ministar informisanja. Sumnjam da su njih dvojica u stanju da postignu dogovor o normalizaciji života, sve sa svojim kolegom Ramušem Haradinajem“, naveo je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, dodao je da bi prvo trebalo pregovarati o stvarima poput normalizacije trgovine i zaštite svetinja Srpske pravoslavne crkve, a da bi se po uspostavljanju uslova za normalan život lakše mogao zamisliti trajniji dogovor.

On je ponovio da bi precrtavanje granica po etničkom principu bilo opasan presedan i da promena granica na Kosovu i Metohiji ne bi bila poslednja u regionu, što bi moglo da izazove katastrofalne posledice, i da se između ostalog i zato oštro protivi takvom rešenju.

Upitan o povezanosti rešavanja kosovskog pitanja i puta Srbije u EU, Jeremić je podsetio na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da neće biti širenja unije i prijema novih članica dok se ne završe unutrašnje reforme u EU i da je tu tvrdnju u Beogradu nedavno ponovila i francuska ministarka za evropske poslove Emili Loazo.

„Razumem da bi koncept prijema čitavog Zapadnog Balkana u EU olakšao rešenje kosovskog pitanja, jer bi onda moglo da se kaže ’svi ćete biti u EU, nema granica između država članica’, ali ta ponuda sada nije na stolu. Ne znamo ni kakva će ponuda biti kada se reforme u EU završe niti da li će je uopšte i biti“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da on nije antievropljanin i da je Srbija je država u geografskom srcu Evrope i neodvojivi deo evropske istorije i civilizacije.

„Hoćemo da budemo deo Evrope 21. veka, ali bojim se da članstvo u EU jednostavno nije na stolu. Pod takvim okolnostima, najvažnije je da uredimo Srbiju kao modernu evropsku državu, pa će se vrata ka članstvu u budućnosti možda opet otvoriti. Zadatak naše generacije je da Srbiju reformišemo tako da bude spremna za članstvo u EU i tako olakšamo narednoj generaciji koja će možda o tome odlučivati“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da bi bilo mnogo bolje kada bi evropski zvaničnici prema Srbiji bili otvoreniji i pošteniji po pitanju članstva u EU.

„Primer za njihov sadašnji odnos prema Srbiji je izjava odlazećeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, koji je u Beogradu na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije rekao da mu je Aleksandar Vučić ’srodna duša i najveći Srbin koga je upoznao’. Voleo bih da verujem da nije mogao biti ozbiljan u trenutku kada je to izgovarao“, rekao je Jeremić.

Povezani tekstovi