Jeremić: Uprkos krizi EU, nama je potrebno evropsko društvo 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je u Skoplju, u govoru kojim je svečano otvorio Samit „Makedonija 2025” istakao da zemlje ovog dela sveta ne treba da budu obeshrabrene time sto u Evropskoj uniji više nema neophodne političke saglasnosti za dalje proširenje.

Samit u makedoniji posvećen je političkom, ekonomskom, naučnom i tehnološkom napretku regiona.

Domaćin skupa, američki preduzetnik makedonskog porekla, bivši predsednik Motorole i član Upravnog odbora Boinga Majk Zafirovski, predstavio je Jeremića kao „dobrog prijatelja, čoveka koji je u svojim tridesetim godinama izabran da vodi Ujedinjene Nacije i pred kojim je velika politička budućnost.“

Govoreći pre glavnog gosta, makedonskog premijera Zorana Zajeva, Jeremić je istakao da je regionu potreban reformski proces koji bi pre svega značio uspostavljanje nezavisnog pravosuđa, zaštitu ljudskih prava i stvaranje održivog ekonomskog razvoja.

“Neophodno je oživeti duh reformi koje bi donele odgovornost i transparentnost, što je jedini odrziv pravac u godinama koje su pred nama”, istakao je u svom obraćanju nekadašnji šef srpske diplomatije i predsednik Generalne skupštine UN.

Prema njegovim rečima, zemlje Balkana će se izjednačiti sa modernim evropskim društvima kada nestane korupcije u bolnicama, sudovima, školama i opštinskim upravama.

“Kada to ne bude više naša svadkonevnica, kada naši ljudi budu mogli da nađu pristojno plaćen posao, kada mala i srednja preduzeća budu mogla da uspešno privređuju bez izbegavanja poreza i izigravanja regulativa, kada počnemo da proizvodimo robu koja se može izvoziti po visokoj ceni u svet, postaćemo evropsko društvo”, naglasio je Jeremić.

On je podsetio na reci Tolstoja i Gandija, “svi bi da menjaju svet, ali niko ne misli da menja sebe.“ „No to je upravo ono sto moramo da uradimo, i to će nam verovatno biti najveći izazov za života“, dodao je Jeremić.

Lider narodnjaka je naveo i da živimo u svetu gde su populizam i autokratija u usponu, kao i secesionisticke aspiracije.

“Imamo nikada veće migrantske i izbegličke talase, kao i sve veći broj država koje se raspadaju. Optimizam koji je postojao na prelazu izmedju 20. I 21. veka zamenjen je nesigurnošću i razočaranjem u mnogim delovima sveta”, ocenio je Jeremić.

Na kraju, on je zaključio da kakva je god budućnost Evropske unije i njene politike proširenja, dostizanje evropskih drustvenih standarda na Zapadnom Balkanu je najsigurniji put ka mirnom I bezbednom okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari