Jeremić: Uspostaviti demokratiju u Srbiji 1Foto:N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi podrška Evropske unije za istinsko uspostavljanje demokratije u Srbiji bila „izuzetno blagotvorna“, ali smatra da te podrške nema jer je Srbiji namenjena uloga tampon zone za zaustavljanje protoka izbeglica ka EU i zato što Unija ne planira prijem novih članica u doglednoj budućnosti.

Postoji i dalje značajan broj pohvala ovakvom načinu upravljanja, koje je sve osim demokratskog. Doduše, sve više se u izveštajima Evropske komisije konstatuju nedostaci u upravljanju, ali na izuzetno stidljiv način, a to bi moglo mnogo plastičnije da se saopšti, rekao je Jeremić u intervjuu „Vremenu“.

Jeremić je kao primer naveo da se u poslednjem izveštaju Evropske komisije pominje „nepredvidivost poslovnog okruženja“, što je diplomatski način da se kaže „ako pokušate da uspostavite biznis u Srbiji, dolazi neki Andrej
Vučić da vas reketira“. Jeremić smatra da ne postoji jasna vizija spoljne politike Srbije, niti strategija za njeno ostvarivanje i da predsednik Aleksandar Vučić „olako obećava na sve strane“.

Predsednik Narodne stranke je istakao da je Srbija u pregovorima o Kosovu i Metohiji u potpunoj defanzivi i da se moralo pregovarati na potpuno drugačiji način, a da bi sada trebalo „napraviti reviziju prioriteta“, što bi otvorilo
mogućnost da Srbija „nešto i dobije“.

Namerno ili omaškom, u briselskim pregovorima je propušteno da se na sto stave pitanja srpske privatne i državne
imovine, olako se prešlo preko akta eksproprijacije Trepče, a predmet pregovora nije bilo ni srpsko istorijsko nasleđe,
rekao je Jeremić.

Upitan da li očekuje da će Aleksandar Vučić potpisati pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, Jeremić je odgovorio da predsednik Srbije trenutno kupuje vreme u nadi da će se desiti nešto što bi promenilo aktuelnu konstelaciju.

Jeremić je naveo da je Vučić sam vodi spoljnu politiku Srbije i da svoje ideje nevešto pokušava da sprovede u delo,
jer nema naročito iskustvo i veliko znanje o tome kako funkcioniše svet, a i jezička barijera mu je ne mali
problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari