Jeremić: Vlast će podsticati ljude poput Ćute da kritikuju opoziciju 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će vlast sa približavanjem izbora „kroz režimske medije“ početi da u prvi plan gura građanske i aktivističke pokrete kao glasnogovornike poruke da su „svi isti“ i koji će uglavnom kritikovati opoziciju, u čemu se „trenutno ističe“ ekološki aktivista Aleksandar Jovanović, zvani Ćuta, saopšteno je iz ove stranke.

„Motivi takvih igrača su u najmanju ruku upitni. Ne slažem se sa Ćutinim mišljenjem da smo svi isti. Nismo“, rekao je Jeremić u intervjuu portalu Nova.rs.

Na konstataciju da je Jovanović „jedan od aktivista u borbi protiv mini hidroelektrana“, Jeremić je uzvratio da „ima utisak da je Jovanović još agilniji u borbi protiv opozicije“.

Upitan da li je svako ko nije za opoziciju blizak vlasti, Jeremić je odgovorio da nije, ali da svojim delovanjem može bitno doprineti naporima vlasti da opoziciju drži na bezbednoj distanci, tako da ni slučajno ne bude ugrožena vladajuća većina.

Povodom navoda da bi opozicija trebalo da na izbore izađe na jednoj izbornoj listi, Jeremić je naveo da će svako iz opozicije ko se odluči da nastupi bez ikakve koordinacije sa drugima, jureći neki svoj individualni ili partijski interes, napraviti medveđu uslugu ideji da u Srbiji do promena dođe u bliskoj budućnosti.

„Ja verujem da su promene moguće, doduše kroz ‘dvokarak’. U prvom koraku bi trebalo značajno narušiti monolitnost i percepciju nepobedivosti ovog sistema, a nakon toga će brzo uslediti i drugi, pobednički. Ako hoćemo da taj prvi korak bude u ovom izbornom ciklusu, svaki racionalan čovek bi zaključio da bi trebalo da nastupimo na koordinisan način“, rekao je Jeremić.

Jeremić je kao „zlonamernu interpretaciju“ odbacio navode novinarke lista „Danas“ da ga Ambasada SAD u Srbiji nije pozvala na sastanak sa izaslanikom SAD Metjuom Palmerom, nego je poziv uputila potpredsedniku Narodne stranke Zdravku Ponošu.

„Istina je da je primalac poruke iz američke ambasade bio gospodin Ponoš, ali to je bio poziv za Narodnu stranku. Ja inače nisam bio u Beogradu na dan kada je tu boravio Palmer, i gospodin Ponoš je otišao na sastanak da u ime stranke prenese poruku koju smo usaglasili na predsedništvu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je najinteresantniji element na tom sastanku bila Palmerova sugestija da bi opozicija trebalo da razmisli o uzdržavanju od kritikovanja vlasti po pitanju Kosova i kompanije Rio Tinto.

„To je za neke prisutne na sastanku bilo iznenađujuće. Međutim, ko poznaje međunarodne odnose zna kakvo je postupanje Amerike kada je reč o gigantskim multinacionalnim korporacijama, koje ne moraju nužno biti domicilne u SAD, ali su vodeći konglomerati globalizovane svetske ekonomije“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Ponoš preneo Palmeru zvaničan stav Narodne stranke o Rio Tintu, koji je zauzet na sednici stranačkog predsedništva.

„Doneli smo odluku da učinimo sve što je u našoj moći da se ovaj kontroverzni projekat zaustavi. Činjenica je da se litijum u obliku u kojem se nalazi u Srbiji trenutno ne eksploatiše nigde u Evropi, i da postojeća tehnologija nije dovoljno testirana. Kada se litijum bude kopao u Nemačkoj, gde ga takođe ima u velikim količinama, onda možemo da razgovaramo o mogućnosti da se to isto primeni i u Srbiji“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari