Jeremić: Vučić poručio da će kosovska strana dobiti sve, a krivicu svaljuje na narod 1Foto:Beta

 Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavom da je „njegova ideja o razgraničenju na Kosovu i Metohiji propala, jer je narod mislio drugačije“ naneo težak udarac pregovaračkom kapacitetu Beograda i da je poslao poruku da će kosovska strana dobiti sve što je zahtevala deklaracijom prištinskog parlamenta.

„Pitam Vučića ga da li ga je bar malo sramota što okrivljuje narod za poraz istorijskih razmera, a ono što on opisuje bi bilo upravo to. Vučić na potpuno bizaran način relativizuje svoju odgovornost. Danas više ne postoji nijedan razlog da kosovska strana, bar dok je Vučić na vlasti, ide i jotu ispod onoga što je on rekao da će dobiti. To se u me]unarodnim pregovorima ne radi“, rekao je Jeremić u emisiji „Utisak nedelje“.

Jeremić je podsetio da je Vučić bio član vlade Srbije kao ministar informisanja 1999. godine, kada je „nanet najteži udarac teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije, kada su pale bombe i srpska vojska morala da se povuče sa teritorije Kosova i Metohije“.

„Kasnije, posle 2012. godine, kada je Vučić bio alfa i omega pregovaračkog procesa, taj proces je potpuno nepotrebno podignut sa tehničkog na visoki politički nivo. Kako je to pregovarano da je Prištini potrebna još samo stolica u UN, a sve drugo je predato, dok zauzvrat nije dobijeno ništa, osim Zajednice srpskih opština, koja je mrtvo slovo na papiru“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom kritika da je mišljenje Me]unarodnog suda pravde potvrdilo kosovsku nezavisnost, istakao da „to nije istina“, jer je taj sud rekao da status Kosova mora biti odlučen u Savetu bezbednosti UN, a tamo Rusija i Kina imaju pravo veta.

„Beograd je, zbog stava Rusije i Kine, dobio jaku kartu kao rezultat tog mišljenja suda. Sud je rekao da Priština nije prekršila medjunarodno pravo deklaracijom o nezavisnosti, a onda i objasnio da medjunarodno pravo ne poznaje akt o secesiji. To znači da kada bismo mi na papiru potpisali da jednostrano proglašavamo ovaj studio nezavisnom državom, mi takodje ne bismo prekršili medjunarodno pravo, ali bismo i dalje sedeli u Srbiji. To je ono što je sud rekao“, naveo je Jeremić.

Jeremić je istakao da je Međunarodni sud pravde dao Savetu bezbednosti na odlučivanje pitanje statusa.

„Zbog toga danas Vučić, a sutra neko drugi ko će pregovarati u ime Srbije, ima izuzetno jaku kartu u svojim rukama, a sve što Vučić priča je hiljadu puta ponovljena laž u nadi da će postati istina“, rekao je Jeremić.

Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić rekao je da niko nikada nije objasnio šta znači pojam „razgraničenja“ i da ga zato nije ni komentarisao.

„Do danas nismo saznali šta to znači. Sada smo čuli da toga više nema. Pošto razgraničenje nije više tema, ne zanima me“, rekao je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari