Jeremić: Zapad hoće brzo rešenje na Kosovu 1Foto: N1

Zapad hoće brzo rešenje na Kosovu, izjavio je lider Narodne stranke Vuk Jeremić, saopštila ta partija.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “sprema pogubno rešenje za srpske interese” na Kosovu i da “zbog putera na glavi mora da pristane” na potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine, koji bi omogućio da Kosovo i Metohija dobije stolicu u UN.

Jeremić je, kako se prenosi u saopštenju, Sputnjiku rekao da je članstvo Kosova u UN bitno ne toliko samoj Prištini, koliko njenim saveznicima u međunarodnim krugovima, koji bi da „završe priču koja im se smučila”, saopštila je Narodna stranka.

“Oni su 2008. godine mislili da će to vrlo brzo biti gotovo, a nije gotovo, i sada moraju da se viđajaju sa ljudima kao što su Ramuš Haradinaj, Vučić i Hašim Tači. To su ljudi sa kojima oni ne bi voleli da provode vreme osim ako ne moraju. Kada se to završi, reći će ‘kuvajte se vi u vašim sokovima, ionako vas u narednim godinama nećemo primiti u bilo koji vid integracija, a služićete kao neka vrsta krajine, što ste i bili stotinama godina’”, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, naveo je da se tako razmišlja u međunarodnim krugovima i da im je za to Vučić “idealan sagovornik”.

Jeremić je naveo da su Rusija i Kina, koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti UN, “za sada nepropusna brana” članstvu Kosova u UN i zato Zapad pritiska Beograd da potpiše sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, kako bi na osnovu tog potpisa Savetu mogao da predloži rezoluciju po kojoj bi Priština dobila stolicu u UN.

Jeremić je rekao da Zapad tvrdi da će evropska budućnost Srbije postati upitna ako ne potpiše taj sporazum, ali je ona objektivno vrlo upitna i ako ga potpiše, i ocenio da je reč o “apstraktnom konceptu” o kojem ne bi trebalo razgovarati na taj način, prenosi stranka izjavu Vuka Jeremića Sputnjiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari