Na sednici vladinog Saveta za evropske integracije je, osim razgovora o tome gde se Srbija trenutno nalazi na putu evropskih integracija, bilo i disonantnih tonova o kvalitetu i značaju odnosa Srbije sa zemljama u regionu, optimalnom trenutku za podnošenje prijave za kandidaturu za članstvo u EU i postojanju ili ne većine proevropski orijentisanih građana, saznaje Danas od nekih članova Saveta.

Prema rečima jednog od naših sagovornika, ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću, koji je na prekjučerašnjoj prvoj konstitutivnoj sednici, članove Saveta upoznao sa širim geopolitičkim aspektom evropskih integracija Srbije, zamereno je da Kosovo ponovo vraća u prvi plan spoljne politike.

Kako je Danasu rečeno, predstavnici nevladinog sektora su najviše govorili i ukazivali predstavnicima Vlade na šta treba da obrate pažnju. Uz potpredsednika Vlade za evropske integracije Božidara Đelića, koji je članovima Saveta izneo ono što je postignuto u dosadašnjem procesu integracija, govorili su i ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Članovi Saveta su razgovarali o prioritetima srpske politike, iako Savet nema mogućnost da kreira politiku zemlje. Sagovornici Danasa kažu da je ipak preovladao stav Sonje Liht, direktorke Fonda za političku izuzetnost, da u Srbiji treba da preovlada evrorealizam, a ne evroskepticizam ili slepo zalaganje za priključenje EU.

Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa, rekao je za Danas da je sednica Saveta bila veoma uspešna jer su predstavnici vlade uvažavali stavove predstavnika NVO. Mihajlo Crnobrnja, profesor FEFA, za Danas ističe da je jedan od glavnih dogovora na sednici to što su se svi složili da se Savet češće sastaje, odnosno više od dva puta godišnje kako predviđa osnivački akt Saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari