Jerkov predsednica Komiteta za ljudska prava poslanika u interparlamentarnoj uniji 1Aleksandra Jerkov Foto: Medija centar

Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov izabrana je za predsednicu Komiteta za ljudska prava poslanika u Interparlamentarnoj uniji, jednoj od najstarijih međunarodnih organizacija u svetu koja okuplja 178 parlamenata iz celog sveta, saopšteno je danas.

Kako se navodi, Jerkov je nakon izbora zahvalila kolegama na poverenju i izjavila da poslanici moraju biti slobodni da svoju dužnost i obavezu prema građanima obavljaju nesmetano, bez ugrožavanja slobode govora, oslobođeni od pritisaka, fizičkih pretnji, pa čak i ugrožavanja života.

Ona je dodala da je taj posao još važniji u situaciji u kojoj se u Srbiji svakodnevno „krše prava poslanika da govore“ i predstavljaju građane i dok se krše njihova druga politička prava, jer se ne radi samo o odbrani poslanika, nego i o pravu građana na predstavljanje.

Komitet za ljudska prava poslanika ima deset članova, jedina je organizacija u svetu koja se bavi poštovanjem prava poslanika, a trenutno se pred njim nalaze žalbe 564 poslanika iz više od 70 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari