Jevtić sa italijanskim ambasadorom o ZSO 1Foto: RTK

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, održao je danas sastanak sa ambasadorom Italije na Kosovu Pjerom Kristoforo Sardijem, piše RTK.

Sa njim je razgovarao o podršci italijanske Ambasade u važnim procesima za nevećinske narode na Kosovu, kao i o tome kako prevazići probleme koji trenutno stoje na putu poverenja dva naroda, srpskog i albanskog, navodi RTK.

Jevtić je italijanskom ambasadoru tokom sastanka u Prištini rekao, da se mora prevazići period u kome se Kosovo danas nalazi i da se što hitnije moraju iznaći načini da kosovsko društvo krene sigurnim koracima napred jer trenutna situacija u mnogim oblastima opterećuje sve narode koji žive na ovim prostorima.

Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je i tokom ovog sastanka bila jedna od glavnih tema, gde je od strane ministra Jevtića traženo da međunarodna zajednica podrži stav Srpske liste i Srba na Kosovu, da se kada je u pitanju njeno formiranje moraju poštovati sve norme dogovora iz Brisela i da se ZSO mora jedino formirati u skladu sa onim što piše u dogovoru.

Jevtić je podsetio da je Prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištinr ratifikovan u Skupštini Kosova dvotrećinskom većinom i to je dalo pravnu osnovu da se ZSO uspostavi, piše na RTK.

Obavestio ga je da su ministar administracije lokalne samouprave Ivan Todosijević, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo i on kao potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u tehničkom mandatu ali da u kapacitetu u kome danas rade i dalje pomažu onima kojima je pomoć neophodna.

Inače, ovo je drugi susret ministra Jevtića sa ambasadorom Italije na Kosovu Kristoforo Sardijem.

Jevtić i Sardi su se sastali i tokom septembra meseca prošle godine i na tom sastanku je zaključeno da jedan od najvažnijih procesa na Kosovu, proces povratka, ne teče planiranim tokom i da stvari treba menjati u cilju pospešivanja i opstanka i povratka Srba na Kosovu, stoji na RTK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari