Jevtić: Srpska lista nije u vladinoj koaliciji 1Dalibor Jevtić Foto: www.wikipedia.org

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić rekao je danas da Srpska lista nije u vladinoj koaliciji, ali da po zakonu ima zagarantovana mesta u vladi i da će da radi u interesu onih građana koji su za njih glasali.

“Srpska lista nije u vladinoj koaliciji i mi smo prilikom glasanja u Skupštini Kosova to i pokazali. Ono što nam po zakonu pripada dodelili su nam građani i niko drugi“, rekao je Jevtić novinarima posle prve sednice Vlade Kosova.

Jevtić je istakao da interes Srpske liste nije da samo jedna zajednica živi dobro, već da “svi oni koji dele život na ovim prostorima žive jednako, isto i bolje”.

“Danas je održana prva sednica vlade, koja je bila više protokolarna i na njoj nije bilo prilike za diskusiju. Ali mi ćemo u kapacitetu koji imamo biti tu da pre svega radimo na inplementaciji važećih zakona, a tiču se prava nevećinskih zajednica na Kosovu”, poručio je Jevtić.

On je izrazio spremnost za razgovor sa albanskim predstavnicima vlasti i sa predsednikom vlade.

“Razgovor i dijalog su najbolji način da se problemi rešavaju. Smatram da ova vlada treba da učini prvi korak ka nastavku dijaloga i u tom smislu je vrlo važno da učini sve kako bi se sporazum o uspostavljanju avio i železničke linije između Beograda i Prištine realizovali u potpunosti”, rekao je Jevtić i naglasio da je za to preduslov ukidanje takse od sto odsto.

Jevtić je podsetio da ne postoji potpisani porazum o saradnji sa strankama u vladi.

“Rekli smo da nećemo da glasamo za vladu i tako je bilo, a procedura izbora Vjose Osmani za predsednicu Skupštine nije nešto što treba da bude stvar političkog koalicionog dogovora”, objasnio je Jevtić.

On je istakao da je i pre sednice parlamenta Srpska lista rekla da neće biti kočničar u formiranju institucija.

“Interes nam je mir i stabilnost, da Skupština funkcioniše kako bi se doneo budžet i druge odluke”, rekao je Jevtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari