Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je juče u Skupštini Srbije da izbori treba da budu raspisani kada se reši „fundamentalno državno i nacionalno pitanje“.
– U Ustavu Srbije postoji preambula i ona kaže da su svi državni organi dužni da štite interese Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je juče u Skupštini Srbije da izbori treba da budu raspisani kada se reši „fundamentalno državno i nacionalno pitanje“.
– U Ustavu Srbije postoji preambula i ona kaže da su svi državni organi dužni da štite interese Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Dok traje operacija ne ide se na igranku. Ovo je period u kojem još važi legitimitet izabranih državnih organa – naglasio je Jočić. Na pitanje da li će vladajuća koalicija poštovati Ustavni zakon koji predviđa da izbori budu raspisani do kraja godine, Jočić odgovara da pre svega treba poštovati Ustav.
– Ustav kaže da svi državni organi moraju da ulože svoj puni kapacitet da bi se interesi Srbije zaštitili na KIM. To je prva rečenica u Ustavu, pa onda ide Ustav i ustavni poredak, pa na kraju Ustavni zakon. Ustavni zakon služi za sprovođenje Ustava, a sam Ustav govori šta je prioritet – objasnio je ministar, koji je i potpredsednik DSS.
Ni Demokratska stranka ni G17 Plus nisu dobile nikakav predlog DSS o raspisivanju izbora, tvrde šefovi poslaničkih grupa ovih stranaka. Poslanik DSS Dragan Šormaz, pak, tvrdi da se o tom predlogu razgovara na nivou predsednika stranaka vladajuće koalicije „jer je to logično“.
Ocenjujući da je loše što o tome najpre u medijima govori, šefica poslaničke grupe DS Nada Kolundžija kaže da bi o svim predlozima trebalo razgovarati prvo unutar koalicije, „jer sve drugo stvara lošu sliku i otežava proces dogovaranja“.
– Sva pitanja, pa i pitanje izbora, prvo su stvar poštovanja zakona, a potom dogovora unutar koalicije oko toga na koji način ćemo, poštujući zakone, raspisati izbore. Ne mogu da kažem da je takav predlog zvanično stigao, jer bi me o tome svakako obavestili – izjavila je Kolundžija. Govoreći o lokalnim izborima, ona je ukazala da je neophodno ozbiljno razgovarati o teritorijalnoj organizaciji Srbije, izbornom sistemu i zakonu o glavnom gradu. Kada je reč o predsedničkim izborima, Kolundžija napominje da su najvažniji zakoni kojima se definišu ustavna ovlašćenja predsednika, a to je već utvrđeno Ustavom i nije pitanje političkog dogovora.
I šefica poslaničkog kluba G17 Plus Suzana Grubješić kazala je da se zalaže za dogovor unutar koalicije o raspisivanju izbora.
– Očekujem da se o toj temi povedu ozbiljni razgovori i da svi iznesu svoje predloge, ali da pri tome svi vodimo računa o poštovanju Ustavnog zakona – rekla je Grubješić. Kako je napomenula, sve što zna o raspisivanju izbora pročitala je u medijima.
Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović kaže da ta stranka još nije odlučila o kandidatu za predsednika Srbije, ali da će LDP biti „vrlo angažovana“ na predstojećim izborima. On nije direktno odgovorio na pitanje da li će on biti kandidat za predsednika, ali je rekao da opozicija svakako treba da ima svog kandidata.
– Bila bi greška dopustiti Koštunici da predsedničke izbore svede na izjašnjavanje između svoja dva kandidata – Tomislava Nikolića i Borisa Tadića – naglasio je Jovanović. On je rekao da LDP neće dopustiti Koštunici da „politikom ucene i pritisaka svede politički život Srbije isključivo na one okvire u kojima on želi da se kreće“. On je ocenio da se lokalni i predsednički izbori moraju održati u skladu sa Ustavnim zakonom koji nalaže raspisivanje izbora do kraja godine i da nema prihvatljivog obrazloženja za promenu i kršenje propisanih rokova.
– U inicijativama koje sada čujemo, prepoznajemo samo slabost i strah od izbora, a ne brigu za društvo, kako se to zapravo govori – zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari