Joksimović: Beograd nije iznenađen odlukom EU da ne otvori nijedno poglavlje 1Foto: Ministarstvo za EI

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za RTS, da Beograd nije iznenađen odlukom Evropske Unije da ne otvori nijedno poglavlje, odnosno klaster sa Srbijom.

Prema njenim rečima očigledno da ne samo da nije bilo spremnosti Evropske Unije da primeni novu metodologiju, već nije bilo ni političke volje. Ipak, kako kaže veruje da će na Međuvladinoj konferenciji, koja je zakazana za 22. jun biti osnažen naš reformski kurs, prenosi RTS.

Za Srbiju je značajnija informacija da će 22. juna biti održana Međuvladina konferencija na vrlo visokom nivou što je signal da nije prošlo neprimećeno sve ono što smo do sada uradili i da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima, rekla je za RTS ministarka Jadranka Joksimović.

„S druge strane dva klastera za koja smo bili spremni to su klasteri 3 rast i konkurentnost i 4 zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost za koju smo se intezivno spremali u skladu sa novom metodologijom i smatram da je trebalo da se uđe u punu primenu nove metodologije i moglo je to da se desi da je bilo političke volje. Očigledno da nije bilo spremnosti EU da potpuno primeni novu metodologiju već je ideja da se na konferenciji 22. Juna ona konačno potvrdi i krene njena priprema“, objasnila je Joskimovićeva.

Ministarka kaže da su neke zemlje uz to tvrdile da im je kasno stigao izveštaj Evropske komisije o vladavini prava inače bi podržale otvaranje klastera

Drugi su rekli, kaže ministarka, da je dovoljno da se potvrdi nova metodologija pa ćemo do kraja godine da idemo na potpunu primenu a neki su rekli da očekuju da se vidi još napredka.

„Različitih razloga smo se naslušali, ovo je donekle bila očekivana odluka ali i dalje smatram da je pogrešna. Mislim da je trebalo da se brže uđe u punu primenu nove metodologije. Srbija je mnogo uradila prethodnih meseci, osnažili smo reformski kurs i politički poveli ovaj proces“, ocenjuje Joksimovićeva.

Moram da kažem, kaže ministarka, i zbog naših građana da nisu sve države bile protiv.

„Francuska je podržala otvaranje klastera kao i Italija, Slovačka, Kipar, Grčka, Mađarska, Slovenija i Austrija. Oni koji su bili protiv imali su različitu argumentaciju ali idemo dalje i Međuvladina konferencija je odličan format“, smatra ministarka.

Navodi da naša samouverenost leži u rezultatima. Znamo šta smo uradili, svi su to prepoznali ali postoji neka vrsta političkih odluka koje imaju veze sa punos stvari.

„Ne volim da širim negativnu poruku, ovo je težak proces ima svoje uspone i padove i mislim da je dobro što smo osnaženi, imamo samouverenost koja nije zasnovana na praznoj priči i verujem da će do kraja godine još konkretniji korak biti učinjen“, istakla je Joksimovićeva.

Govoreći o onome što je konkretno urađeno, gošća Jutarnjeg dnevnika je rekla da su primenjene  preporuke iz prošle godine: Skupština je usvojila iniscijativu za promenu Ustava, usvojen je Zakon za sprečavanje korupcije, Zakon o poreklu imovine, a usvojen je i akcioni plan za medijske strategije.

„Nikada nisam stavljala u kontekst evropske integracije i pritiske oko normalizacije odnosa sa Prištinom ali oni svakako postojei i to je vidljivo posebno kod nekih članica. Ipak, nadam se da ćemo do kraja godine i sa novom metodologijom znati šta se tačno od nas očekuje ali i da kažemo kakva su naša očekivanja“, rekla je za RTS ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

30 reagovanja na “Joksimović: Beograd nije iznenađen odlukom EU da ne otvori nijedno poglavlje”

  1. Naravno, najveće odsustvo volje ka EU je od strane dotične i njenog šefa! Svima je jasno da AV-AV bratija mora još mnogo toga da popaja a to pod uredjenim sistemom nije moguće olako…
    Pod ovim spodobama na vlasti Srbija nkad nece ni prići EU…

  2. naravno da nije iznenađena ova gospođa … a ni svi mi … Zagorka Dolovac (reizbor), atak na United Media Group (SBB), medijski mrak u većem delu Srbije, krajnje selektivno sudstvo, pedofili u vlasti … državno rasturanje narkotika … ko još misli da EU želi takvu državu u svom dvorištu, jako se prevario …

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.