Joksimović: Berlinski proces nije zamena za evropske integracije 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Berlinski proces ni na koji način ne sme da bude zamena za proces evropskih integracija za svaku od zemalja, a posebno za Srbiju, koja je već otvorila dosta poglavlja, naglasila je danas ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja očekuje da će Srbija do kraja juna otvoriti najmanje još dva
pregovaračka poglavlja.

Očekujem da ćemo otvoriti poglavlje 29, koje se odnosi na carinsku uniju i poglavlje sedam, koje se odnosi na prava intelektualne svojine, izjavila je Joksimović, u pauzi skupa Austrija konekt, posvećen ekonomskom regionalnom povezivanju.

Prema njenim rečima, Srbija je spremila pregovaračke pozicije za još nekoliko važnih poglavlja, i to u ekonomskoj oblasti.

Joksimović je naglasila da otvaranje poglavlja šalje signal da ste u određenim oblastima, bitnim za građane, ali i za potencijalne investitore, dostigli određene standrade i da ćete ih sve više unapređivati.

To je, kaže, snažna poruka investitorima da je Srbija stabilna zemlja, da je kapital koji žele da ulože zaštićen pravnim okvirom koji je usaglašen sa evropskim.

Otvaranje poglavlja, naročito njihovo zatvaranje, je, kaže, izuzetno važno za građane jer dostignuti standardi znače bolje funkcionsanje države, a to je ono što svi žele.

Ona je rekla da je Berlinski proces izuzetno važan za infrastrukturno povezivanje, energetsko i transprotno, ali i za ljudi koji žive u ovom regonu.

Podsetila je da je Austrija jedan od najsnažnijih partnera Srbije na njenom evropskom putu, ali i po veličini investicija i bespovratnoj pomoći.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je ovo već drugi skup u dva dana u PKS o ekonomskom regionalnom povezivanju, podsetivši da je bio skup sa parternima iz Nemačke, a danas sa Privrednom komorom Austrije.

Šaljemo poruku na koji način privatni sektor, kroz privredne komore u regionu, sarađuju, naglasio je Čadež napominjući da će to uskoro, kroz planirane aktivnosti biti dodatno unapređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari