Joksimović: Do kraja juna očekujemo otvaranje još dva poglavlja 1Foto: Miroslav Dragojević

Srbija bi sa EU do kraja juna mogla da otvori još dva pregovaračka poglavlja, bez obzira na to što napretka u poglavlju 35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine nema poslednjih meseci a koji će verovatno biti nastavljen tek na jesen zbog održavanja izbora na Kosovu.

Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije, za naš list kaže da se očekuje da do kraja juna budu otvorena dva poglavlja.

– Očekujemo da će do kraja juna, do kraja malteškog predsedavanja, biti otvorena dva poglavlja, 29 (carinska unija) i 7 (pravo intelektualne svojine). Mi ćemo imati spremnu i pregovaračku poziciju za poglavlje 30 ( ekonomski odnosi sa inostranstvom), ali zbog samih procedura oko davanja saglasnosti u Evropskoj komisiji i državama članicama, nisam sigurna da će i ovo poglavlje (ponavljam zbog procedura u EK) biti otvoreno do kraja juna – odgovorila je ona na pitanje kakve su šanse za otvaranje spremnih poglavlja već u junu s obzirom na to da dijaloga u Briselu najverovatnije neće biti do jeseni.

I Mihajlo Crnobrnja, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, veruje da zbog odlaganja dijaloga neće biti zastoja u otvaranju poglavlja.

– EU „nema pravo“ da bude tako jednostrana i puna razumevanja za sve potrebe Prištine a ne i za naše. Verujem da će se dinamika otvaranja poglavlja nastaviti nezavisno od poglavlja 35 i naših performansi – kaže on.

Naš sagovornik dodaje da treba imati u vidu da EU u ovom momentu ima veće prioritete od proširenja. Njeno resetovanje posle Bregzita je za nju sada najvažnije, jer ne postoje pravila za izlazak iz EU.

– Proširenje, delimično zbog toga, a delimično i zato što su 2004. već ušle za njih važne zemlje, sad je ostavljeno po strani, pa više ne postoji komesarijat za proširenje nego za dobrosusedske odnose i proširenje. Time se daje signal da ta priča o širenju EU nije stala, ali da će ići mnogo sporije – objašnjava Crnobrnja.

Da bi proširenje ponovo moglo doći na dnevni red Unije, ukazuje i izjava Federike Mogerini, koja je rekla da će EU primiti nove članice kada Velika Britanija napusti taj blok. I da će to najverovatnije biti zemlje Balkana.

Kako prenosi televizija B92 pisanje Sputnjika, ona je to rekla za italijanski list Stampa. Sputnjik podseća da bi Velika Britanija trebalo da napusti EU do proleća 2019, kao i da su Albanija, Crna Gora, Srbija i Makedonija sada kandidati za članstvo u Uniji.

„Sigurna sam da se Evropska unija u budućnosti neće ograničiti na 27 članica, jer ćemo imati nove zemlje članice. Mislim da će to biti zemlje Balkana s kojima razgovaramo o članstvu. Mnogi ovaj proces nazivaju proširenjem, ali ja preferiram da o tome razgovaramo kao o reujedinjenju Evrope“, istakla je Mogerini za italijanski list Stampa.

Kako je naglasila odnos između EU i Balkana je pomogao mnogim zemljama tog regiona da prevaziđu posledice rata koji je usledio nakon raspada Jugoslavije. Prema njenim rečima, pred tim zemljama je dug i težak put koji treba da pređu, ali i da je sigurna da će one nastaviti da idu tim putem, jer sve one imaju zajedničku budućnost u okviru Evropske unije. Ona je podsetila, da su mnogi predviđali da će referendum u Britaniji o izlasku iz EU pokrenuti domino efekat, ali da se to nije obistinilo, što potvrđuje pobeda proevropskog kandidata na predsedničkim izborima u Francuskoj.

Premijer Vučić i Oliver Ivanović o ZSO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenili su juče da je formiranje Zajednice srpskih opština, u skladu sa Briselskim dijalogom, najvažniji korak u podršci očuvanju vitalnih nacionalnih interesa srpskog naroda, ali i očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji. Vučić i Ivanović su razgovarali i o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, budućnosti Briselskog dijaloga i postupku koji su vlasti u Prištini pokrenule protiv Ivanovića 2016. godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari